EPA-EFE/ALBERTO PENA

Predsednik Čilea Sebastijan Pinera proglasio je danas vanredno stanje u glavnog gradu zemlje Santjagu posle nereda u kojima su mnoge zgrade u centru grada zapaljene i gradski metro blokiran.

U crno obučeni demonstranti u znak protesta zbog porasta cena javnog prevoza podmetnuli su juče vatru u nekoliko stanica metroa, pljačkali prodavnice i zapalili autobus javnog prevoza, prenosi Rojters izjave svedoka i izveštaje TV stanica i sa društvenih mreža.

Zatvoreno je 136 stanica metroa i prekinut je saobraćaj na dužini od oko 150 kilometara.

Pinera, političar desnog centra, izjavio je da će proglasiti specijalni zakon o bezbednosti kako bi bili procesuirani “kriminalci” odgovorni za štetu nenetu u Santjagu, ali je, istovremeno, izjavio da razume nezadovoljstvo onih koji su pogođeni porastom cena javnog prevoza.

Rojters podseća da je Čile jedna od najbogatijih država Latinske Amerike, ali, istovremeno, i jedna od onih u kojima su najveće socijalne nejednakosti.

Nezadovoljstvo zbog visoke cene života u Santjagu jedna je od glavnih političkih tema, kao i zahtevi za reforme počev od poreza i cene rad do penzionog sistema.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here