MUP Srbije
Spasioci izvlače putnike

Sneg koji je padao proteklog vikenda i dalje stvara velike probleme u više delova Srbije, a vanredna situacija je proglašena u opštinama u Ivanjica, Babušnica, Nova Varoš, Sjenica, u delovima Vranja, i u Crnoj Travi gde je situacija najteža, jer je to mesto potpuno zavejano. Visina snežnog pokrivača dostigla je 80 santimetara, a smetovi prelaze metar. Odsečeno od sveta je 600 stanovnika, bez struje su dve mesne zajednice, a dva dana neće raditi pojedine škole u okolini tog mesta.

Putevi Srbije su saopštili da su putevi prvog i drugog prioriteta prohodni, ali da na nekim ima do 10 centimetara snega. Neprohodni su u Crnoj Travi, Sjenici, Tutinu i Babušnici, dok su prilazi zimskim turističkim centrima prohodni.

Vatrogasci su u ponedeljak evakuisali dva muškarca zavejana u mestu Dikava kod Surdulice, a u MUP-u kažu da su imali 31 intervenciju i evakuisali 47 građana.

Bez struje su i neka sela u okolini Vlasotinca, jer je mokar i težak sneg oborio veliki broj stabala i oštetio dalekovode. U selima oko Svrljiga polovina potrošača je dobila struju, radi se na otklanjanju kvara. Električnu energiju nema već tri dana ni 1.500 domaćinstava u Novoj Varoši, gde je mnogo problema sa snegom koga u gradu ima 30 centimetara, dok je u selima čak 80.

Struju nema ni oko 1.000 domaćinstava u Prijepolju i Priboju, a pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Miloš Milenković je kazao da i dalje ima manjih poteškoća u saobraćaju u opštinama Sjenica, Tutin i Babušnica, gde ekipe rade na pročišćavanju putnih pravaca.

– Smiruje se situacija, ali smo i dalje u punoj pripravnosti i spremni da reagujemo – rekao je za RTS .

Davor Vidović, takođe pomoćnik načelnika te Uprave je naveo da su pripadnici Sektora za vanredne situacije, tokom vikenda, imali 31 intervenciju i evakuisali 47 građana.

– Na terenu je 101 pripadnik vatrogasno-spasilačkih jedinica sa 47 vozila kao i ATV vozilima i motornim sankama kojima pokušavaju da dođu do svih ugroženih građana – kazao je i naveo da su putevi prohodniji zahvaljujući čišćenju i da ekipe Elektrodistribucije pokušavaju da osposobe snabdevanje električnom energijom prema svim potrošačima.

Pomaže i vojska

Davor Vidović je ukazao da je i Vojska Srbije izašla da pomogne ugroženim građanima.

– Vojska većinom učestvuje u poslovima čišćenje puteva, uklanjanja stabala, kao i pripadnici sektora za vanredne situacije – rekao je Vidović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here