EPA/BRANDEN BOURQUE / US MARINE COPR
Američka vojska u Siriji

Šef američkog Stejt departmenta Antoni Blinken i finski ministar odbrane Anti Hakanen potpisali su 18. decembra u Vašingtonu Sporazum o saradnji u oblasti odbrane, prenosi AFP.

On će stupiti na snagu prvog dana drugog meseca nakon što strane obaveste jedna drugu da su završile sve neophodne procedure na nacionalnom nivou.
Pregovori o ovom dokumentu traju od avgusta 2022. godine, pripremljen je na osnovu Sporazuma o statusu snaga (SOFA) između članica NATO-a, koji je na snazi od 1951. godine i koji određuje na osnovu čega se mogu stacionirati vojne jedinice članice alijanse na teritoriji drugog učesnika (zemlje međusobno direktno pregovaraju o detaljima).
Finska vlada objavila je tekst sporazuma nekoliko dana pre potpisivanja. Dokument od 37 stranica sadrži 30 članaka i jedan dodatak. U preambuli se, posebno, navodi da će američko vojno prisustvo ojačati i bezbednost i stabilnost same Finske i regiona u celini.
Sporazum detaljno opisuje šta američka vojska može da radi u Finskoj, od premeštanja opreme do uslova života za vojno osoblje i njihove porodice. U tekstu je dogovoren spisak objekata (sadržan je u dodatku) – 15 vojnih baza, aerodroma i luka u kojima će američka vojska imati nesmetan pristup.
U dokumentu se ističe: sve aktivnosti će se sprovoditi „uz puno poštovanje suvereniteta, zakona i međunarodnopravnih obaveza Finske“, uključujući i skladištenje određenih vrsta oružja na njenoj teritoriji.

2 COMMENTS

  1. E Moji Finci Samo vi potpisujte sporazume pred vasim kucnim vratima a Rusi i Ameri ce vam preko sutra zararate, pred vasim vratima.

  2. ovo je dobro za finsku sto se tice finacija sada ce biti vise problema i vise placanja za Fince tek sada pocinje prepadanje sa rusima pa onda perutanje.Niko ti danas ne dade dzaba ni jedan euro a kamoli slati toliku vojsku i tehniku naoruzanje a to kosta debelo a znamo gdje stigne vojska i oruzje nije se radovati tome ,dakle finci pripremite se za debelo nasuvo perutanje na duzi period sada ste se usrecili na duzi perod zar ne

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here