EPA/Georgi Licovski

Države Evropske unije pripremaju se za moguću pobedu bivšeg američkog lidera Donalda Trampa na predstojećim predsedničkim izborima u SAD u novembru i razgovaraju o stvaranju struktura koje bi mogle da dopune ili budu alternativa NATO-u, piše “Vašington post”, pozivajući se na izvore.

“S obzirom da je pomoć Ukrajini zaustavljena i izbori u SAD su na pomolu, evropski lideri, zvaničnici i diplomate sve su svesniji potrebe za saradnjom sa bivšim predsednikom Trampom i njegovim saveznicima oko pitanja bezbednosti, ali im to teško pada”, navodi se u tekstu.

„Evropa već mesecima prati američku politiku, zaprepašćena slabim rejtingom predsednika Džozefa Bajdena u anketama, plašeći se povratka u dane kada je Tramp pretio transatlantskim odnosima koji su joj omogućavali prosperitet i komfor, pod američkim bezbednosnim kišobranom“, dodaje se u tekstu.

„Kada bivši, a možda i budući lider slobodnog sveta kaže da će mirno gledati kako Rusija napada saveznike iz NATO, moramo ponovo da razmislimo kakva bi mogle biti obaveze SAD prema Evropi i Ukrajini“, rekao je jedan iz izvora lista među zvaničnicima EU.

“Nadamo se najboljem, ali moramo da se pripremimo za najgore“, dodao je on.

Prema pisanju lista, „u danima nakon Trampovih izjava, zvaničnici EU su iza zatvorenih vrata razgovarali o stvaranju dodatka NATO na kontinentu koji bi funkcionisao u skladu sa američkim bezbednosnim garancijama, ali bi takođe mogao da posluži kao kredibilna alternativa, ako američke garancije budu opozivane“.

Prema pisanju lista, „ove konsultacije su se pretvorile u uobičajene sporove“.

„Francuska i Nemačka ne mogu da se dogovore o tome ko će plaćati račune. Istočna Evropa ne veruje u potpunosti Zapadnoj Evropi kada se tiče pretnje Rusije. I nejasno je kako, ili čak da li će izgraditi nuklearni štit na kontinentu, a ako to i uspe, on će biti inferioran u odnosu na ruski arsenal u najgorem slučaju – u nuklearnom ratu“, navodi se u tekstu.

Kako se navodi u članku, rukovodstvo zemalja EU je „zabrinuto i ogorčeno” što Tramp navodno „flertuje sa Rusijom” i daje neodgovorne izjave u vezi sa NATO. U tekstu se navodi da su mnogi zvaničnici EU koje su intervjuisali novinari „zabrinuti sudbinom američke pomoći Ukrajini“ ako republikanac pobedi.

1 COMMENT

  1. Rat u ukrajini je rat NATO protiv Rusije taj rat je izgubljen to se znalo od samog pocetka .Rusija nije pretnja miru bas nikom niti je koga napala niti ce napasti osim ako bude napadnuta vi sa zapada sirite lazi o rusiji i putinu da bi opravdali svoje postupke i financiranje rata u ukrajini Tako ste razorili SRJ unistili tu zemlju i narod dar mar napravili u toj zemlji bombardovali ste BG i Srj bez odluke SB UN ko ste vi da rusite tudje sisteme i mesa te se u unutrasnja uredjenja drzava vasa demokratija nikom netreba svakom loncu hocete da budete poklopac i svetski policajci ostavite ukrajinu na miri i balkan i ceo svet na miru rusija je mocna zemlja za vas sviju tako i kina

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here