Pixabay.com
Vaspitacica

Sve veći broj ljudi se suočava sa nemogućnošću da upišu svoje dete u vrtiće ili predškolsko zbog popunjenih mesta, što je najuočljivije u regionalnim delovima Australije.

Izveštaj Univerziteta Viktorija za 2022. detaljno je naveo najgora mesta u Australiji za pronalaženje mesta za brigu o deci i predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Tako su podaci pokazali da Masvelbrok u Novom Južnom Velsu imao otprilike petoro dece koja se bore za svako dostupno mesto u toj oblasti. U obližnjem Sconu, to je desetoro dece na jedno slobodno mesto.

Nedostatak osoblja

Karli Norman, direktorka centra za predškolsko obrazovanje rano učenje Masvelbroka, rekla je da je najveći problem sa kojim se sektor vrtića suočava regrutovanje i zadržavanje obučenog osoblja.

– Ovde radim 18 godina. Bila sam direktorka 13 od tih 18 i nikada, do post kovid ograničenja i ove godine, nisam imala problema sa angažovanjem osoblja. Ali, to nije slučaj samo sa Masvelbrokom. S tim ima problema čitav sektor – istakla je Norman.

Ona prima nekoliko poziva dnevno, od porodica, koje očajnički pokušavaju da upišu svoju decu, ali ni ona, niti mnogi drugi centri u okolini, ne mogu da ih prihvate.

U Masvelbroku se grade dva nova vrtića, ali ova direktorka nije sigurna kako će veliki, novi centri naći radnike kada ona ne može.

– Ovde postojeće službe ne mogu da popune svoje kapacitete, jer nemaju dovoljno osoblja. Potražnja postoji, ali kvalifikovanih radnika ne – naglasila je Norman.

Troškovi života

Unija ujedinjenih radnika (UVU) saopštila je da je iskustvo centra Karli Norman isto u celoj državi.

– Svi kažu da je kadrovska kriza gora nego što su je ikada videli. Ogroman je stres na vaspitačima, direktorima centara, ljudima koji rade u pomoćnim službama, jer su vaspitači preopterećeni radom – istakla je zamenica direktora UVU za predškolsko vaspitanje Sara Gardner.

Prema njenim rečima, radnici u većem broju, nego ikada ranije, odbijaju karijere vaspitača zbog sve viših troškova života.

– Pod velikim su stresom, nedovoljno su plaćeni i, u trenutnoj ekonomskoj situaciji, jednostavno ne mogu sebi da priušte da ostanu duže. To zauzvrat vrši ogroman pritisak na porodice i decu – objasnila je Gardnerova.

8 COMMENTS

  1. Овде “немамо” никаквих проблема у овој области па хајде да ми моћници бринемо о “малој” Аустралији!

  2. Од 2006. сам у просвети, основна школа је у питању. И не знам шта да кажем, рад са децом феноменалан, рад са родитељима (не свима), стручним органима школе и мин. просвете катастрофа. Нажалост напустих школу (жао ми је само због деце). Одох код приватника где мало више поштују мој рад и труд. Није у питању само плата већ однос, поштовање и уважавање.

  3. Vaspitačima u Srbiji treba staviti do znanja da je njihov posao u svetu slabo plaćen . Da im slučajno ne padne na pamet da štrajkuju !

  4. Ma da ih je sramota…. Kako paze decu u drzavnim vrticima treba jos manje da primaju.Ima i divnih vaspitaca 🩷 ali su u velikoj manjini na zalost.

  5. U velikoj većini predškolskih ustanova vlada javašluk, što zbog toga što je direktor bivši vaspitač pa sve i svašta dozvoljava koleginicama i svakojake greške se zataškavanju, što zbog političke pozadine. Vodič Godine uzleta većina nije ni pročitala pa i ne zna kako da radi s decom, jer isti ti smatraju da je Tito još živ i da je sasvim dovoljno to što su se uopšte i pojavili na posao. Po onoj narodnoj “radio ne radio svira ti radio” gledaju da se na svaki mogući način oslobode svakog deteta, jer što ih je manje, manja i glavobolja a plata ista. Naravno da ima divnih, posvećenih, požrtvovanih, stručnih i za svaku saradnju otvorenih, ali, na veliku žalost, više je onih koji bi da se “odmore” dok su na poslu. Mnogo, mnogo sistemskih i moralnih propusta u našem predškolstvu… Ali…..ne mogu oni toliko malo da plate koliko ovi mogu malo da rade!!!

  6. O čemu vii brinete???Australskim vaspitačima???
    Pa pogledajte malo,naše vaspitace koji rade sa po 30toro dece,u nehumanim uslovima.Svako ih šikanira i briše pod sa njima a ogromne škole su morali da završe!!Plaćeni nikako,ne postoje u sistemu,trudite se da ih vredjate i uništsvate volju za poslom.
    O Australiji brinete???Ccc,fuj !!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here