EPA
Sten Vavrinka i Novak Đoković

Da je u tenisu postojala velika petorka, Sten Vavrinka bi bio u njoj. Međutim, iako je osvojio tri grend slema, sjajni Švajcarac nikada nije bio ni prvi ni drugi na svetu, a ni na mastersima njegov bilans nije ubedljiv. Samo jedna titula, i to iz Monte Karla.

Ono što ga još ističe među teniserima koji ne pripadaju najekskluzivnijem klubu belog sporta je činjenica da je sve najveće titule osvojio baš u finalima sa “velikom trojkom” – Novaka Đokovića je savladao na Rolan Garosu i US openu, Rafaela Nadala na Australijan openu, a Rodžera Federera u Monte Karlu.

Zato je i jedan od najboljih sagovornika za analizu igre legendarnih šampiona:

– Sva trojica imaju različit stil igre. Rafa je levoruk, partije sa njim su izuzetno teške, veoma fizičke. Naporno je i psihološki i fizički igrati protiv njega. Rodžer je veoma brz, stalno uspeva da se osećaš neprijatno na terenu. Novak je perfektan teniser, zbog načina na koji igra – otkriva u intervjuu za jedan argentinski list.

Iako je svakom od njih uspeo da otme po neku titulu, međusobni odnos je negativan za Vavrinku. Đoković vodi protiv njega sa 21:6, Nadal sa 19:3, Federer sa 23:3.

– Pobeđivao sam ih više puta, ali sam gubio još više. Za mene je to uvek bila dobra šansa da igram protiv najboljih tenisera u istoriji. Čak i kada sam gubio, uvek je to bio izazov za mene. Uvek je specijalno igrati protiv njih – naglasio je.

Vavrinka je veoma kasno osvojio prvu grend slem titulu. Imao je već 29 godina. Velika većina tenisera to postigne u mnogo mlađem dobu.

– To zavisi od igrača, od njegove ličnosti. Na primer, Karlos Alkaras je već osvojio grend slem, bio prvi na svetu i osvojio mnogo drugih turnira. Janik Siner je sada osvojio veliki trofej. Uživam što sam i dalje na Turu i igram protiv tenisera raznih generacija i različitog stila. Osećam se srećnim što mogu to da proživljavam i očekuje da uspem i da pobedim nekog iz nove generacije – istakao je Švajcarac.

Priznaje da je i sam iznenađen šta je sve postigao. Ima i zlatnu medalju u dublu sa Federerom, kao i osvojen Dejvis kup.

– Kada sam bio tinejdžer, nikad nisam mislio da ću biti sposoban da osvojim sve što sam osvojio. Nikad nisam ni mislio da ću igrati tenis sa 38-39 godina. Uvek sam živeo impulsivno i pokušavao sam da svakog dana budem sve bolji teniser. Trudio sam se da stalno napredujem i vidim dokle mogu da stignem. Nisam želeo da se jednog dana kajem što nisam dao sve od sebe – rekao je Vavrinka.

Ove nedelje igra u Buenos Ajresu, prvi put od 2013.

– Divno je što sam se vratio jer mi se ovde sve dopada – ističe Švajcarac koji prvi meč igra protiv domaćeg tenisera Pedra Kačina. Vavrinka je trenutno 60. na svetskoj listi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here