youtube.com/ Tomaž Gorec
Drvengrad

Jedno od najlepših etno-sela u Srbiji svakako je na Drvengrad na Mokroj Gori, tačnije na uzvišenju Mećavnik, koje je sagrađeno prema ideji čuvenog filmskog režisera Emira Kusturice.

Ovo je mesto gde, kako reče jedan turista, svež vazduh jednostavno “para” pluća, a predivni pejzaži ko da su od neba odvaljeni. Za izgradnju sela korišćene su autentične brvnare iz ovog kraja koje su prenete na ovu lokaciju i tako oživljene i otrgnute od zaborava. Najstarija od njih datira od pre 90 godina.

Na licu mesta postavljene su na visokim kamenim postamentima i podrumima prilagođenim terenima u padu. Drvengrad je između sela i grada, etno-selo u urbanom obličju i strukturi. Ulice nose imena velikih umetnika, sportista i svih onih koji su svojom idejom ostavili ili ostavljaju trag u istoriji čovečanstva.

Na Mećavniku se ne mogu naći dve iste sobe. Svaka soba ima drugačije oslikan nameštaj, drugačiji pogled kroz prozor, različit put kojim se do nje stiže. Ovo etno-selo izgrađeno je na brdu Mećavnik za potrebe snimanja filma “Život je čudo”.

Lekoviti izvor

Izvor lekovite Bele vode nalazi se kraj uske pruge podno Šargana. Otkriven je slučajno 1994, posle izlivanja reke Kamišine. Ovaj izvor zovu još i izvor Svetog Jovana Krstitelja. Sada se ovde nalazi i prelepa crkva posvećena ovom svecu. Redovnim umivanjem na ovom izvoru, kako je naveo priznati baleolog profesor Ratomir Tišma, koža lica uvek ostaje zategnuta, žene smanjuju posete kozmetičaru, a pažnju zavređuje još korisnih svojstava.