EPA/Clemens Bilan
Aleksandar Vučić i Angela Merkel (Foto: Arhiva)

Zbog aktuelne situacije u vezi sa koronavirusom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće putovati u Berlin kako je bilo planirano, već će u ponedeljak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarati iz Beograda putem video-linka, a viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina Bodo Veber, u razgovoru za Kosovo Onlajn izjavio je da očekuje otvoren razgovor sličan onome pre dve godine.

– Očekujem razgovor sličan onom od pre dve godine, kada je kancelarka predsedniku Vučiću stavila do znanja da u Berlin više ne dolazi sa mapama – rekao je Veber za Kosovo Onlajn.

Da li nakon ukidanja letova iz Evrope u SAD zbog koronavirusa možemo očekivati dodatno zaoštravanje odnosa između Vašingtona i Brisela?

– Predstavnici Evropske unije rekli su svoje u vezi sa tom merom – virus nacionalizma predsednika Trampa. Verujem da će na tome i ostati.

Kako bi se zaoštravanje odnosa između SAD i Evrope odrazilo na kosovski problem?

– Nema zaoštravanja – odnosi ostaju onako napeti kakvi jesu već duže vreme. Više verujem da će američka administracija u narednom periodu biti zauzeta sama sobom, posledicama neprofesionalnog odnošenja prema koronavirusu kao posledicom neracionalnog postupanja predsednika Trampa i politizacijom, odnosno deprofesionalizacijom administracije.

Da li možemo očekivati formiranje bloka protiv Kurtija, koji bi ćinili Veselji, Isa Mustafa i Pacoli ako takse ne budu povučene u potpunosti?

– Treba videti kako će se stvari razvijati. Trenutno ne vidim kako bi DSK mogao da izađe iz aktuelne koalicije i kako bi mogao da formira novu skupštinska većinu, a pad vlade i ponovni izbori bi sigurno štetili svim strankama osim Samoopredeljenju.

2 COMMENTS

  1. Verovatno je tačna informacija,jer ima dve godine sigurno kako se Vučić nije sastao sa Merkelovom.Međutim u medjuvremenu se intenzivno družio sa Kineskim i Ruskim pretsednikom i mnogim drugim.E sada Merkelova traži sastanak,jer je njen uticaj na Srbiju postao marginalan.Da ne pominjemo sve odlučniji nastup SAD.Neka i dalje savetuje Kurtu i Murtu.

  2. Umesto sa Rezolucijom 1244 SBUN (obavezujuca) on je kod Merkelove isao sa mapama, svoje teritorije, koja je NEOTUDJIVA!!!!
    A koliko puta je izjavio, hvaleci se, da je Merkelova “prijatelj” Srbije!
    E, pa Srbi, neka nam je Bog na pomoci sa ovim elementom na vlasti!!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here