Kosovo online

Ekspert za Balkan i viši saradnik Saveta za politike demokratizacije u Berlinu Bodo Veber za Kosovo onlajn navodi da ove godine nećemo videti uspostavljanje ZSO, kao ni sprovođenje sporazuma iz Ohrida i Brisela, i da bi Zapad trebalo da se potrudi da uspostavi stabilan status kvo.

Veber je i kritikovao izjavu Lajčaka da je ZSO unutrašnje pitanje Kosova, a smatra da Kurtiju i Samoopredeljenju nije u interesu raspisivanje opštih izbora.

Da li je ovo godina kada možemo očekivati uspostavljanje ZSO? Sećate se onih sedam tačaka koje je kosovski premijer Kurti objavio na društvenim mrežama krajem 2023. a nakon energetskog sporazuma i stikera, da li je na Prištini da pokaže dobru volju i formira Zajednicu srpskih opština?

– Nisam siguran da li je energetski sporazum ustupak Beograda, jer je to davno dogovoreno. Što se tiče Zajednice, ovih sedam tačaka Aljbina Kurtija su deo stalnog prepucavanja i nije mi jasna nedavna izjava Lajčaka da je Zajednica unutrašnja stvar Kosova i to samo par meseci nakon što su EU i SAD došli sa gotovim nacrtom Statuta. Bojim se da sa nadolazećim izborima za EP i kraja mandata ove Evropske komisije ta inicijativa neće uspeti. Ne verujem da će incijativa proći jer je predsednik Vučić insistirao na Beograd ne priznaje ono što je dogovoreno u Briselu i Ohridu, a to je defakto priznanje Kosova kao nezavisne države.

Ako nema ZSO, ako nema sprovođenje sporazuma da li nas očekuju novi incidenti tokom 2024. godine i da li se pored izbora za EP čekaju i izbori u SAD?

– Ima i taj deo, Vučić će sa svoje strane odugovlačiti implementaciju nadajući se i uspehu Trampa na izborima na SAD. Očekujem da obe strane igraju na vreme do letnje pauze, i nećemo videti tu neki napredak. I ne samo da ne vidimo status kvo, već smo videli pogoršanje situacije, izlazak Srba iz institucija, oružane sukobe u Banjskoj, dešavanja na leto u Zvečanu pre toga, tako da bi Zapad trebalo da se potrudi da uspostavi stabilan status kvo uz ojačavanje Kfora. Jedino što možemo videti su novi izbori na severu, makar za tri od četiri gradonačelnika i vraćanje Srpske liste na vlast. To ne bi rešilo probleme kosovskih Srba, ali bi došlo do stabilizacije.

Kako komentarišete što vlada Kosova i dalje insistira na zabrani srpske robe, kao i niz akcija Kosovske policije koja je u decembru upadala u prodavnice u potrazi za takvim proizvodima?

– Vlada Kurtija je izgubila strpljenje za Zapad, što je na neki način razumljivo. Ona želi da zaokruži pitanje nezavisnosti, integracije na severu i razumljiv je taj potez, ali s druge strane to ne vodi cilju, već sporu i otuđivanju srpskih građana, pogotovo na severu. Ova blokada srpskih proizvoda deo je tog procesa, ali i sukoba sa Srbijom i te akcije koje ste spomenuli nanose ekonomsku štetu privredi na severu, kao i celom Kosovu.

3 COMMENTS

  1. Хало
    Доста тих германа
    Па вјековима нас нападају и подржавају све што је против Срба.

    🇷🇺☦️☦️☦️🇷🇺
    СЛАВА РУСИЈИ

  2. Zna li Veber da postoji rezolucija SB 1244 ? Samo nek se Kfor i Zapad pridržavaju međunardonog prava i neće imati problem sa Srbima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here