Twitter
Miroslav Lajčak, Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva)

Nemački analitičar i član Saveta za politiku demokratizacije Bodo Veber ocenjuje da nedavni sastanak između kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Berlinu, na osnovu činjenice da nije bilo zajedničkog saopštenja posle sastanka, pokazuje da nije bilo ni rezultata.

On smatra da bi pregovori 13. maja trebalo konačno da se realizuju kako bi se videlo da li su razgovori u Berlinu doneli bilo kakav napredak, ma koliko mali, koji bi pomogao u deblokadi dijaloga.

Prema Veberovim rečima, Šolcov poziv na sastanak u Berlinu i višednevna turneja nemačke šefice diplomatije Analene Berbok po Zapadnom Balkanu pokazuju obnovljeno interesovanje za oživljavanje politike proširenja prema regionu Zapadnog Balkana, ali da još nije došlo do toga da se Nemačka ozbiljno uključi u proces.

Bez ozbiljnog uključivanja Nemačke u pregovarački proces, kaže Veber, stvarnog napretka u pregovorima neće biti, a da bi se to dogodilo, smatra on, moraju da se ispune određeni preduslovi – deblokada politike proširenja od strane Francuske i ozbiljna politika prema Srbiji.

On kaže i da je odluka o imenovanju Lajčaka za emisara pokazala neozbiljnost EU i dela Zapada, ali da ni njegova smena ne bi dovela do konkretnog rezultata. Kako kaže. Berlin i Vašington bi trebalo da se uključe u proces na najvišem nivou.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here