Veća sloboda za vlasnike “šengena”

0

Evropski parlament otklonio apsurd

Vlasnici šengenske vize u budućnosti će moći da u većini drugih zemljama EU borave do tri meseca u okviru šestomesečnog perioda i za njih će važiti isti uslovi kao i za lica kojima je odobren stalan boravak u nekoj evropskoj zemlji.

Nova odluka, za koju je glasalo 562 poslanika, dok je 29 bilo protiv, a 51 uzdržan, trebalo bi da stupi na snagu 5. aprila.

Veća sloboda kretanja ne bi trebalo da predstavlja dodatnu opasnost po bezbednost, zahvaljujući sistemu kontrole i upozoravanja, ali ipak neće važiti za Veliku Britaniju, Irsku i Dansku.

Velika Britanija i Irska nisu članice šengenskog prostora, dok će se Danska u roku od šest meseci od usvajanja odluke izjasniti da li je prihvata odnosno da li je u skladu sa njenim zakonima.

Nova pravila se uvode kako bi se izbegle "apsurdne situacije" i budući da je "jednostavno neprihvatljivo" da student koji boravi u Belgiji ne može da poseti specijalizovanu biblioteku u Holandiji ili da provede vikend u Barseloni, kaže se u saopštenju pres službe Evropskog parlamenta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here