Z. Mirković
Prvi ansambl "Mokranjca"

Svečana sala dvorca Pehrtoldsdorf bila je sedište mladosti, igre i pesme. U “Mokranjcu” su posebno zadovoljni što su se pozivu na učešće na koncertu odazvali KUD “Dr Raša Lazarević” iz sela Živica kod Požarevca, KUD Vidovdanski vez iz Smilovca, kao i KUD Zavičaj iz Klagenfurta i KUD “Jovan Jovanović Zmaj” iz Solenaua. Zajedno sa “Mokranjcem”, koji je na binu izašao sa svim svojim uzrastima, upriličili su spektakularno veče folklora.

Snaga i razigranost

Koncert je otvorio izvođački ansambl “Mokranjca” igrama iz Vladičinog Hana. Zatim je voditeljka Tijana Radojčić istakla da za par dana stiže proleće, godišnje doba koje najviše liči na folklor, jer predstavlja mladost, snagu i razigranost, a i jedno i drugo ozaruju lica i razgaljuju dušu. Potpredsednik “Mokranjca” Saša Božinović pozdravio je goste u prepunoj sali i zahvalio svima koji podržavaju rad društva, posebno čestitajući ženama njihov praznik. Božinović je istakao je da su žene jedan od glavnih stubova “Mokranjca”, jer su one te koje dovode svoju decu na probu. Nakon govora na sceni su se smenjivale koreografije iz cele Srbije.

Kvalitet i umeće

Gosti i domaćini pokazali su izuzetan kvalitet i umeće i prikazali koliko znači čuvati svoju tradiciju. Gosti iz Srbije imali su priliku da gledaju svoje drugove iz Austrije kako igraju i pevaju, i kako se u rasejanju na pravi način čuva i neguje srpska kultura. “U ime našeg društva želim da čestitam na odličnoj organizaciji i nesebičnom gostoprimstvu”, rekao je predsednik KUD “Dr Raša Lazarević” Boban Marković.

Predsednik Vidovdanskog veza Miroljub Savičić naglasio je da je za njegovo društvo nastup na ovom koncertu bio jedan od najvećih, i da gostovanje u Beču predstavlja jedan nesvakidašnji doživljaj za decu, kao i podstrek da još više rade, pošto je “Mokranjac” brend u Evropi koji se može meriti sa najvećim ansamblima u Srbiji.

KUD Zavičaj
Veterani “Mokranjca”
KUD “Dr Raša Lazarević”
Vidovdanski vez

Smotra folklora

Pored “Mokranjca” i drugi učesnici iz Austrije su pokazali da se folklor neguje na zavidnom nivou u toj zemlji. Inače, učesnici iz Austrije pripremaju se za Smotru folklora u Austriji koja je zakazana za 13. april.

Divan ambijent

“Drago mi je da smo večeras uživali u ovom divnom ambijentu i dvočasovnom koncertu folklora naših ansambala. Još jednom se pokazalo da deca vole našu tradiciju i da mi u ‘Mokranjcu’ na pravi način radimo sa decom”, naglasio je Božinović. Nakon koncerta nastavljeno je druženje tradicionalnom žurkom u klupskim prostorijama uz muziku DJ Deksa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here