I. Škara
Dejan Aleksić sa organizatorima književnog događaja

Nakon prelepog druženja sa našim velikim pesnikom Ljubivojem Ršumovićem, kojim su nas sve jesenas obradovale organizatorke Jelena Andrić iz knjižare Kutak i Jasna Marinković iz Sportsko-kulturnog centra “Tesla 07”, polovinom februara takođe u Diseldorfu priredile su još jedno divno druženje – ovoga puta gost je bio pesnik za decu Dejan Aleksić.

Stihovi i humor

Uz smeh i potpunu predanost slušali su stihove ukrašene finim humorom i upoznavali neobične likove prolazeći sa njima još neobičnije situacije. Zamalo sat i po vremena publika je uz pesme i priče odgonetala zagonetke, izgovarala brzalice i prave “jezikolomke” prevazilazeći svaku jezičku barijeru. To što je Dejan za njih neke pesme preveo i na nemački jezik samo je doprinelo da oni u potpunosti učestvuju u programu, a posebno ih je privukla činjenica da je i on rođen u Nemačkoj i u njoj provodio školske raspuste.

Finim humorom ukrasio poeziju za male čitaoce

Iskustvo posebne vrste

Dejan Aleksić je značajan i popularan pisac mlađih generacija. Njegove pesme uvrštene su kako u školsku lektiru i čitanje, tako i u antologije. Nakon druženja sa decom pesnik je za “Vesti” ispričao svoje utiske.

– Književni susret sa našom decom ovde bio je lepo iskustvo koje dosta govori i o jeziku – bitnom elementu identiteta naše zajednice u dijaspori. Takva iskustva sam poneo i iz Italije, Švajcarske, Francuske i Švedske. Ono što je važno za održanje svesti o pripadnosti nekom narodu u prvom redu je jezik. Ukoliko uspemo da očuvamo jezik, sačuvali smo i tu vrstu svesti o identitetu. A pisci igraju u ovom procesu očuvanja identiteta važnu ulogu
. Kao dečji pesnik predan sam toj vrsti književnih susreta koji imaju i posebnu osetljivost jer se pesmama predstavljam deci koja se manje služe maternjim jezikom i odrastaju u drugačijem okruženju. To su iskustva posebne vrste jer u autoru bude posebno poštovanje prema onome što hoće da uradi u književnosti. Osim toga donose uvek ovi susreti i pored pripremljenog scenarija nešto novo – nove momente samootkrivanja. I ovde je bilo takvih trenutaka koji ukazuju na potrebu da ova druženja moraju biti interaktivna i da deca imaju onaj blagotvorni osećaj da zaista učestvuju u programu i da je on takav zahvaljujući njihovom aktivnom učešću – rekao je Aleksić za naš list.

Teodora i Sonja podražavaju slova azbuke

Uživali i roditelji

U klupskim prostorijama Sportsko-kulturnog centra “Tesla 07” u Diseldorfu održano je drugo po redu Druženje sa pesnikom. U prelepoj atmosferi omanje klupske sale pored brojnih mališana, ne samo iz ovog grada, već i iz Kelna, Vupertala i Bona, u pesmama i divnoj interakciji sa pesnikom Dejanom Aleksićem uživali su i roditelji.

Mališane privukao sadržaj Dejanovih knjiga

Diskusija o azbuci

Priče iz Dejanovog detinjstva naišle su na iskreno oduševljenje i radost dece.

Naročito inspirativan bio je za njih junak Dejanove knjige Azbučko Prvi, pa se razvila diskusija o azbuci tokom koje su deca svojim telom podražavala oblike ćiriličnih slova.

Kako nam je rekla organizator Jelena Andrić novo druženje sa Dejanom već je izvesno, a do tada deca će se uživati u stihovima i svetovima njegovih knjiga koje su na kraju programa imali priliku i da kupe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here