Promo

Zdravko Čolić, jedna od najvećih zvezda bivše Jugoslavije, rođen je u Sarajevu 30. maja 1951. godine. Njegove pesme svi znamo, a uz čestitke se podsećamo ključnih trenutaka njegove karijere koji su doveli do „fenomena Čola“.

Više ga je zanimao sport od muzike

Najpre je bio golman u juniorima sarajevskog „FK Željezničar“, ali se bolje snašao u atletici. Na jednom takmičenju je osvojio drugo mesto, odmah iza Nenada Stekića.

Prvi nastup i prvi pjevački honorar

Muzika mu jeste bila hobi i išao je u muzičku školu, a sa drugarima svirao i pevao u parku. U drugom razredu gimnazije, na nagovor drugara Nedima Idrizovića, prijavio se za takmičenje pevača amatera u Bijeloj. Pevao je Lady Madonna od „Bitlsa“ i osvojio drugo mesto i svoj prvi pevački honorar. Tako je sve počelo, piše RTS.

https://www.youtube.com/watch?v=c8tFOW96f6I&feature=emb_title

Prelazni period

Muzika odvlači prevagu i Zdravko se najpre priključuje grupi „Mladi i lijepi“, a 1969. godine prelazi u „Ambasadore“ čiji su članovi bili vojni muzičari. Pošto zbog svojih obaveza nisu mogli da odgovore na sve pozive za svirke, Čolić i Slobodan Vujović osnivaju nove „Ambasadore“ i celo leto sa „Indeksima“ sviraju u Dubrovniku.

Uspeh pjesme Plačem za tvojim usnama Zdenka Runjića koju su izveli na festivalu „Vaš šlager sezone“, privukao je pažnju Kornelija Kovača, koji poziva Čolića da postane pevač „Korni grupe“ umesto Dade Topića. U Beogradu ostaje pola godine i vraća se u Sarajevo da nastavi započete studije ekonomije.

Prvi hit i zvaničan početak solo karijere

Na festivalu „Vaš šlager sezone“ 15. aprila 1972. godine izvodi pesmu Kemala Montena Sinoć nisi bila tu koju je trebalo da otpeva Josipa Lisac. Čolić osvaja treće mesto publike i nagradu za interpretaciju. Nastavlja sa učešćem na festivalima širom Jugoslavije, a 1973. godine u Luksemburgu nastupa sa pesmom Gori vatra na takmičenju za „Pesmu Evrovizije“.

https://www.youtube.com/watch?v=mVcCTD8Blo4&feature=emb_title

Hitovi koji su prethodili prvom studijskom albumu

Zdravko Čolić je objavio svoj prvi studijski album Ti i Ja 1975. godine, a do tada su već nastali hitovi koji su do danas neizostavni na njegovim koncertima – Bling blinge bling, Ona spava, Zvao sam je Emili, April u Beogradu, Ljubav je samo riječ, Zelena si rijeka bila.

https://www.youtube.com/watch?v=9BiZQnvcNsM

Kada su se stvari otele kontroli

Posle koncerta u Beogradu postaje očigledna magija koja se stvara oko Zdravka Čolića. Prilikom davanja autograma u „Jugotonovoj“ prodavnici u Beogradu 1977. godine, kordon devojaka gubi glavi i lomi izloge u pokušaju da mu priđu bliže.

Sve ostalo je istorija koja traje do danas.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime