Vehabije spasla dojava iz policije?

0

U policijskoj akciji "Svetlost" koja su policijske snage iz BIH u utorak izvele u Gornjoj Maoči kod Brčkog trebalo je da bude uhapšeno više od trideset vehabija, ali je iza rešetaka završilo samo sedmorica, jer ostale policija u tom selu nije ni našla.

 

Ovu tvrdnju, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, objavili su neki banjalučki mediji koji su naveli da nema sumnje da je vehabijama neko ranije dojavio šta se smera pa su neki od njih uspeli na vreme da se sklone na druge lokacije u BiH koje su, što se tiče njihovih aktivnosti, za sada bezbedne.

Deca u lošem stanju

 

Deca koja žive u komuni vehabija u Gornjoj Maoči kod Brčko distrikta nalaze se u izrazito lošem stanju, otkriveno je tokom velike policijske akcije u ovom selu, a prenose mediji u BiH.

Jedan od učesnika akcije rekao je da su deca zatečena u vehabijskoj komuni, najblaže rečeno, zapuštena, neuhranjena i neuredna.

 

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić izjavio je da deca zatečena u Gornjoj Maoči nisu zlostavljana u smislu činjenja nekog krivičnog dela i da ovo tužilaštvo za sada ne provodi nikakvu istragu po tom pitanju.

– O tom, potom – odgovorio je Grubešić na pitanje da li su tačni navodi da su u Gornjoj Maoči pronađena zlostavljana deca.

– Informacija je procurela iz jednog od bezbednosnih organa, a sumnja se da je to urađeno iz Ministarstva bezbednosti BiH. Treba reći da su federalne policijske službe tako nešto i očekivale s obzirom na povezanost određenih struktura tog ministarstva sa radikalnim islamskim elementom u BiH.

 

Zbog svega toga čak je i ministar bezbednosti BiH Sadik Ahmetović bio isključen iz cele akcije – rekli su neimenovani obaveštajni izvori.

U međuvremenu je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine javnosti saopštilo ko su lica koja su uhapšena u Maoči, ali svi drugi detalji i dalje su obavijeni velom tajne.

 

Naročito je zanimljivo naoružanje koje je pronađeno u tom selu i već se mogu čuti spekulacije da nije reč o bogzna kolikim količinama, odnosno da je reč o lovačkom oružju za koje su neke vehabije posedovale i uredno izdate dozvole.

Neki mediji prenose da je akcija u Gornjoj Maoči bila jedan od uslova za dobijanje bezviznog režima BiH, jer je Evropska komisija ocenila da su ekstremisti iz tog sela opasni kao potencijalni izvršioci terorističkih napada, ali za sada nema zvanične potvrde te informacije.

 

Vehabije očekivale upad specijalaca: Akcija policije u Gornjoj Maoči kod Brčkog

Inače, tužilac Posebnog odseka za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, nakon završenog ispitivanja osumnjičenih, predložiće Sudu BiH da odredi jednomesečni pritvor za sedmoricu uhapšena u policijskoj akciji u Gornjoj Maoči.

Predlog za pritvor biće upućen za Nusreta Imamovića, Safeta Barčića, Edisa Bosnića, Dževada Hodžića, Hajrudina Ribića, Senada Midžića i Merseda Čekića, koji su nastanjeni ili borave u Gornjoj Maoči.

Navedena lica, između ostalog, osumnjičena su za krivična dela organizovani kriminal, napad na ustavni poredak, ugrožavanje teritorijalne celine BiH, izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti, kao i za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija. Za sve osumnjičene biće predloženo određivanje mere pritvora u trajanju od mesec dana i to iz posebnih pritvorskih razloga propisanih zakonom o krivičnom postupku BiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here