Tanjug

Kompanija Kontinental Automotiv Srbija otvorila je danas u Kaću, kod Novog Sada, svoju drugu fabriku koja će biti jedna od najvećih Kontinentalovih fabrka u svetu. Predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da je to veoma značajna fabrika za srpsku privredu.

Kontinental je u svoju “mega” fabriku, površine 30.000 kvadratnih metara poizvodnog, kancelarijskog i magacinskog prostora, uložio oko 140 miliona evra. Direktor Kontinentala je rekao da ova kompanija planira da uloži još 150 miliona evra i otvori još 1.500 dodatnih radnih mesta u naredne četiri godine.

Kontinental je jedna od najmoćnijih kompanija u tom sektoru, rekao je Vučić i dodao da smo se kao zemlja pokazali kao veoma efikasni u realizaciji investicije

– Oni ne dolaze da tu budu nekoliko godina već trajno. Nadam se da će da ostanu zauvek. Borio sam se danas da Kontinental otvori jedan RND centar u Nišu, videćemo – rekao je Vučić.

On je naveo da je u namačkim fabrikama u Srbiji sada zaposleno 79.000 radnika, a broj nemačkih komanija porastao na 124.

– Nemačka je naš prvi spoljnotrgovinski partner – istakao je srpski predsednik.

Predstavnici Kontinentala su istakli da imaju neverovatan tim u kome su izuzetni srpski stručnjaci. Kompanija ističe da se iznad svega fokusira na inovacije i proizvodnju vrhunskih tehnoloških rešenja za ekrane.

Planirano je da se već 2024. proizvede i izveze više od milion rešenja za ekrane i digitalne table i isporuči proizvođačima premijum automobila širom sveta.

Kontinental trenutno zapošljava oko 1.300 ljudi u Novom Sadu, uglavnom visokokvalifikovanih  softver, sistem test, mašinskih, elektro i industrijskih inženjera.

Kompanija je u martu 2021. otvorila prvi proizvodni pogon u Industrijskoj zoni Novi Sad Sever 4 u kojoj se proizvode napredni i složeni elektronski sistemi za upravljanje vozilima.
Kontinental automotiv Srbija posluje u Novom Sadu oko pet godina, kada je najpre oformio istraživačko-razvojni centar.

Nemački Kontinental je osnovan 1871. godine, posluje u oko 60 zemalja i zapošljava oko 250.000 ljudi. Proizvodi sisteme za kočenje, elektroniku, opremu za bezbednost, delove pogonskog sistema i šasije, tahografe, gume i druge delove za automobilsku i transportnu industriju.

5 COMMENTS

  1. Пола века је диктатура пролетаријата убијала српску интелигенцију.
    Опет су Швабе у задњем рати били значајан партнер у разарању по Србији.
    И сад граде фабрике у Србији. Јефтиније него да им Срби печлбаре по Немачкој. Не морају да им плаћају пензије.
    “značajna fabrika za srpsku privredu.”
    “broj nemačkih komanija porastao na 124”
    Он ово зове “Српском привредом”
    Чега се паметан стиди тим се будале поносе.

  2. Srbiji trebaju gume za ficu koga nikada nisu napravili.To je intelegencija i planska privreda.Sto ce otpad bacati u reke i zagaditi svu vojvodinu to nikoga ne interesuje.Na kraj necete imati ni sta jesti slusajuci Vucica i negove Svabske fasiste.Vazno je da je on obukao beli mantil za crne gume,HA<HA<HA

  3. Ama proterajte ove kineze i strance što zauzeli naše rudnike!!!! Zagadili su prirodu, rasturili planine, a svo zlato ide za Kinu. Ja to kazem što sam lično video.
    To nema nigde da drzava proda rudnik, samo u Srbiji i u Africi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here