ATAImages
Aleksandar Berček

Legendarni glumac Aleksandar Berček dobitnik je ovogodišnje nagrade “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji u kategoriji domaćih autora na Festivalu evropskog filma Palić. U veliku kolekciju uloga koje je ostvario u dugogodišnjoj karijeri, dodao je i onu u filmu i seriji “Južni vetar” i “Južni vetar 2: Ubrzanje”, koji je svetsku premijeru imao na festivalu u pulskoj Areni.

Poznat je po tome da ne daje intervjue, privatnost čuva daleko od očiju javnosti. Svoj glumački profil Berček je gradio u brojnim filmovima i TV dramama, a antologijska uloga je u filmu “Ko to tamo peva”. Rođen je 4. septembra 1950. u Vrdniku. Pre par godina u emisiji “TV lica… kao sav normalan svet” ispričao je neke stvari koje do tada o sebi nije. I danas se taj njegov intervju prepričava.

– Kad sam bio mali roditelji je trebalo samo da me nahrane i obuku. Posle sam shvatio da sve moram sam.

Kada je 1969. godine došao u Beograd osamostalio se. Imao je tri stipendije. Kao student imao je više para nego što je iznosila penzija njegovog oca Laleta policajca. Posle druge godine, kada je radio jedan film, kupio je polovnog fiću. Otac mu nije verovao da je kupio auto, pa ga je prijavio policiji. Međutim, dokazao je da je njegov. Tada je počeo sam da zarađuje, a pre toga je, zbog siromaštva bio neuhranjeni dečak koji nije mogao da se upiše u vojnu školu.

Takmičio se u recitovanju u Žablju, govorio je Jesenjina, gde ga je publika iznela na rukama. Diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. Miško iz “Ko to tamo peva”, Ljupče iz “Specijalnog vaspitanja”, alkoholom anestezirani profesor književnosti Đoka Viski iz “Majstori, majstori”, u glavu udareni student medicine Slobodan Milošević u “Dečko koji obećava”, korumpirani filmadžija Mali u “Miris poljskog cveća”, Uške iz “Jagode u grlu”, zaljubljeni malograđanin Saša u filmu “Kvar”… Reditelj Đorđe Kadijević ocenio je da je Berček bio više Miloš nego sam Miloš Obrenović čudio se što su ga drugi upozoravali da je ovaj glumac nezgodan, da ume da pobesni i napusti snimanje, kad je sarađujući sa njim u drami “Karađorđeva smrt” i seriji “Vuk Karadžić” bio kao pamuk. Berček je, kako je istakao Kadijević bogomdan glumac.

Dobitnik je nagrade za životno delo “Pavle Vuisić”. Deset godina kasnije dobio je ulogu profesora Koste Vujića, koju je posvetio pokojnom Vuisiću, koji je takođe oživeo lik profesora Vujića u prvoj adaptaciji ovog filma. Bio je upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu od 1993. do 1997. tokom vladavine SPS-a. Jednom prilikom je istakao da se nije bavio politikom, već da je bio politički birokrata.

Ženio se dva puta, ima četvoro dece. Prva supruga mu je bila Svetlana, sa kojom ima sina Nikolu i ćerku Milicu. Drugi put se oženio Anom, koja je slavnom glumcu rodila takođe sina i ćerku, Miloša i Minu. Danas živi nedaleko od rodnog Vrdnika, u selu Mala Remeta na obroncima Fruške gore.