A;Kultura
Puno emocija; Petar Božović na sceni

Jedan od najčitanijih srpskih pesnika, akademik Matija Bećković i bard srpskog glumišta Petar Božović poklonili su se bečkoj publici u okviru velikog “pesničko-glumačkog svemira”, koji je održan povodom obeležavanja značajnog jubileja – decenije postojanja udruženja A:Kultura iz Beča.

Prvi veliki zajednički nastup u ovako koncipiranom programu najbolje opisuje stih iz pesme Matije Bećkovića “Ovo i ono” – “Ovo nikad nije bilo”. Duboko iza planiranog vremenskog okvira trajao je nastup bardova pesništva i glumišta. Više od dva sata bili su pred punom salom uglavnom mlađe publike, što je posebno prijatno iznenadilo i umetnike i organizatore.

Lepota poezije: Matija Bećković kazivao svoje stihove

– Ovo veče bilo je tektonski naboj vrhunskog pesničkog izraza, lepote, melodije poezije i jezika sa jedne strane i maestralnog izvođenja, dobrog raspoloženja i emocija sa druge. Doajen našeg pesništva, akademik Matija Bećković i bard našeg glumišta, glumac Petar Božović učinili su ono što do sada nije učinjeno, niti bilo – izuzetno je zadovoljan Milorad Samardžija, predsednik A:Kulture.

Najavio goste: Milorad Samardžija

Među brojnom publikom bila su i deca, koja su imala priliku da uživaju u umetnosti dva autentična i neponovljiva velikana.

“Naravno, radosni smo što je poruka koju smo želeli da pošaljemo došla do tako širokog spektra publike svih generacija. Kao u glas smo posle nastupa govorili da više niti imamo pravo a niti smemo kritikovati mlade da ih njihova kultura, jezik, poezija i sve drugo što predstavljaju njihove korene ne interesuje – rekao je Samardžija.

Publika uživala više od dva sata

On dodaje da je ovo veče pokazalo i dokazalo da nije do mladih već – do nas!

– Do ponude, kreativnosti, mogućnosti, našeg ulaganja i požrtvovanosti da im se omogući pristup i doživljaj, pažnja i put. Ostalo će oni već uraditi. Dokazali su i pokazali toliko puta do sada. Ovaj put upravo kada je to malo ko očekivao.

Samardžija dodaje da u A:Kulturi beskrajno zahvalni na svakoj reči podrške i pomoći sponzorima, medijima, partnerima, svakom posetiocu koji je bio kao znak i simbol da umetnost i duh i dalje postojano žive, da će tako biti i ubuduće.

– Teško zamisliti svečaniji deo proslave jubilarne godine A:Kulture od nastupa ovakvih umetnika.

Našim velikanima želimo dobro zdravlje, nadahnutost i da se uskoro opet vidimo uz Matijino “Ćeraćemo se još” – zaključuje naš sagovornik.

Poneli knjige

Akademik je rado potpisivao knjige, naročito najmlađima

Na pesničko-glumačko veče mnogi posetioci su doneli knjige akademika Bećkovića kako bi ih on potpisao, a neki su poneli i po pet-šest njegovih dela.

Sledi Zlatna pčela

Prošlogodišnji učesnici festivala

Obeležavanje decenije A:Kulture nastavlja se već 20. novembra, kada će biti održan omiljeni muzički festival, za decu i mlade, Zlatna pčela. Potom 24. novembra sledi austrijska premijera dokumentarnog filma o Arčibaldu Rajsu u režiji Gorana Vukčevića iz Novog Sada.

– Muzički program na temu, susret sa autorima i glumcima biće poseban deo programa – dodao je Samardžija.

Trodnevno finale

– Decembar će biti mesec finalne trodnevne proslave jubileja, sa tri različita programa i posebno koncipiranog svečanog programa sa jedinstvenom temom, sjajnim gostima i našim članovima. U januaru, kako smo i počeli ovu jubilarnu, a za sve nas neverovatnu sezonu, učestvovaćemo na takođe jubilarnom, 25. Svetosavskom balu u Hofburgu, gde mi je po drugi put pripala čast i uloga umetničkog direktora bala – navodi Samardžija.