commons.wikimedia/Mickey M
Zgrada beogradskog Univerziteta

Svečana akademija povodom jubileja 215 godina postojanja Univerziteta u Beogradu (UB), održana je u dvorištu Rektorata – Kapetan Mišinog zdanja.

Program u atrijumu univerziteta je počeo državnom himnom ”Bože pravde” u akapela izvođenju mecosoprana Nataše Rašić, koja je izvela i akademsku himnu ”Gaudeamus” uz pratnju pijanistkinje Dobrile Miljković.

Rektor Univerziteta u Beogradu, profesor Vladan Đokić juče je istakao da sa ponosom obeležavaju značajan jubilej 215 godina i primetio da takva svečanost podrazumeva da se istaknu rezultati i uspesi jedne takve institucije.

Đokić je naglasio da se od osnivanja Velike škole prosvetitelja Dositeja Obradovića 1808. godine, Srbija okreće evropskim prosvetiteljskim idealima, i ocenio da je uloga Univerziteta danas u društvu trajna i promenljiva.

“Univerzitet se prilagođava društvu i opire se promenama, odlikuje ga kritičko mišljenje i demokratizacija znanja. I danas Univerzitet u Beogradu se temelji na svim onim vrednostima koje je čvrsto postavio Dositej Obradović”, naveo je rektor.

On je dodao da je jubilej od 215 godina nažalost naišao u vremenu koje će ostati trajno upamćeno zbog nezamislivih tragičnih događaja koje su ovog maja zadesile Srbiju, upravo u osnovnoj školi, dakle u srcu obrazovanja.

Dodao je da mu se čini da zbog te tragedije kao da raste nepoverenje prema školi.

Predsednik Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) Zoran Knežević je ocenio da je Univerzitet jedna od tekovina bez koje se ne može zamisliti moderno društvo, jer je to spoj nauke, znanja i umetničkog stvaralaštva, kao pravi čuvar kulture, umetnosti, naučnog nasleđa Srbije.

Knežević je izrazio nadu da će Univerzitet i nakon uspešnih 215 godina nastaviti da baštini sve najbolje vrednosti koje poseduje.

Preko video linka upućena je i čestitka predsednika “Circle U” profesora Vinsenta Blondea, da bi onda govor održala i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

Ona je naglasila da je značaj UB višestruk, da prenosi znanje generacijama, decenijama, vekovima, i da kao ustanova predstavlja zajednicu učenika i učitelja, te da je obrazovanje mladih neophodno za kvalitetnije vođenje društvenog života.

Ministarka prosvete je istakla da se UB nalazi među 400 najboljih ustanova visokog obrazovanja u svetu, što je veliki napredak, jer je prošlih godina bio izmedju 400. i 500. mesta.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović je naglasila da je UB značajan za zajednicu, društvo, ali pre svega studente i one mlade koji tek dolaze na scenu visokog obrazovanja.

“Univerzitet u Beogradu jeste temelj našeg obrazovanja budućnosti, kulturnog nasleđa, očuvanje našeg identiteta. Svi istraživači su izuzetno neophodni i dragoceni na našim univerzitetima koji su važna karika ne samo naše prošlosti, već i budućnosti”, zaključila je Begović.

Emitovan je dokumentarni film ”215 godina Univerziteta u Beogradu” od 15 minuta, a multimedijalna proslava se nastavila himnom ”Vostani Serbije” , uz proglašenje studenata generacije svih fakulteta UB, uručenje priznanja studentima – autorima najboljih radova.

Studentkinja Marija Radiša sa Farmaceutskog fakulteta nagrađena je za najbolji naučno-istraživački i stručni rad studenata UB u 2022. sa grupacije Medicinskih nauka.

Usledilo je uručenje povelja profesorima emeritusima UB i muzičke numere ”El pano Moruno” Manuela de Falje i ”Habanera” iz opere “Karmen” kompozitora Žorža Bizea.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here