Veliki noviteti Interneta u 2010.

0

Internet je postao tako neophodna alatka, da mnogi jednostavno ne mogu da zamisle život bez njega. Od pristupa i razmene informacija, preko komunikacije i šopinga, do zabave – sve može da se radi na internetu.

U poslednje vreme sve je popularnije druženje na sajtovima kao što su Fejsbuk i Tviter. Ali, ove godine, internet će dobiti jedan nov način za istovremenu komunikaciju i saradnju.

Kompanija Gugl planira da lansira internetski softver Gugl Vejv, koji objedinjuje elektronsku poštu, četovanje, razmenu fotografija i pretraživanje interneta.

"Gugl Vejv je platforma koja objedinjuje servise kao što su Tviter i Fejsbuk. Ali, on može da se koristi i za rad, za saradnju sa kolegama, naročito ako ste van radnog mesta ili kod kuće", izjavila je za "Glas Amerike" urednica magazina "T3" Ket Hanaford.

Fejsbuk i Tviter trenutno predvode kao platforme za druženje. Fejsbuk, lansiran 2004, sada ima više od 350 miliona aktivnih korisnika, dok je nešto mlađi Tviter, od januara do septembra porastao 1030 odsto.

Ket Hanaford, ne očekuje pojavu nekog novog, revolucionarnog sajta.
"Sve će se svoditi na to kako da pristupimo sajtovima koje već koristimo, kao što su ta dva. Dakle, pojaviće se nove aplikacije u mobilnim telefonima i kompjuterima za pristup, na primer, Tviteru", istakla je ona.

Tviter, takođe, planira da doda neke nove aplikacije, držeći se svoje filozofije da sve treba da bude jednostavno. Suosnivač Tvitera, Biz Stoun, nagovestio je neke od njih.

"Osobina koju smo najavili je geotaging, kako bi svaki tvit pokazivao tačnu lokaciju.

 

Drugu novost su u stvari izmislili sami korisnici. Kada naiđete na zanimljivu informaciju i prosledite je svojim sledbenicima, ona će se za najkraće vreme proširiti do najvećeg mogućeg broja ljudi," precizirao je Stoun.

Život na internetu, međutim, prate brojni rizici. Sa milijardama slika i milionima videa koje stavljamo na Fejsbuk mnoge privatne informacije postaju javne.

"Sajber kriminalci žele informacije o nama, a mi im to olakšavamo. Opasnost je dvojaka. Prvo, na tim mestima se okuplja mnogo ljudi, i drugo, mi sa njima slobodno

razmenjujemo informacije. Trebalo bi malo da razmislimo pre nego što pošaljemo podatke, naročito ako koristimo više različitih sajtova za druženje", izjavio je američkom radiju Greg Dej, glavni bezbednosni analitičar firme MekAfi.

Jahu razvija i nove načine na koje hendikepirane osobe mogu da koriste internet. Za direktora razvojnog odeljenja Jahua, Alana Brajtmana hendikepirani ljudi su jednaki drugim mušterijama.

"Dugo radim sa hendikepiranima i nemam ništa protiv dobrotvornih društava, ali još nisam sreo invalida koji želi da bude tretiran kao objekt milosrđa. Oni žele da budu kao svi drugi, žele da budu mušterije koje ne traže ništa manje od bilo koga drugog," rekao je Brajtman.

U 2010. neće samo hardver i softver doživeti promene. U stvari, jedna od najkrupnijih promena na internetu biće uvođenje drugih vrsta slovnih znakova u internet adrese.

U oktobru, neprofitna organizacija IKAN, koja reguliše te adrese, odobrila je korišćenje mnogih drugih slova kao što su hebrejska, korejska ili indijska. To znači da će korisnici interneta koji ne poznaju latinsko pismo, takođe, moći da pristupe svojim omiljenim sajtovima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here