Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Na američkom tržištu je u aprilu prodato i do 50 odsto manje novih vozila nego u istom mesecu prošle godine.

Dok je u Indiji prodaja novih automobila proteklog meseca potpuno stala, u Sjedinjenim Držvama se uprkos zahuktaloj epidemiji koronavirusa trgovina novim vozilima ipak nekako odvijala.

S obzirom da deo proizvođača svoje izveštaje o prodaji objavljuje kvartalno, za april je do sada podatke saopštilo tek nekoliko kompanija koje posluju na američkom tržištu.

Mazda je objavila da je njena prodaja u SAD u aprilu pretrpela pad od 44,5% u poređenju sa istim mesecom 2019. i da je kupcima isporučeno svega 10.940 automobila.

Subaru je u istom periodu doživeo pad prodaje od 47%, a Hyundai 39%. Korejski proizvođač je u aprilu isporučio 33.968 vozila, a od svih modela najmanji pad je pretrpela prodaja SUV-a Tucson.

I drugi korejski proizvođač, Kia, imala je slično procentualno smnanjenje prodaje od 38 odsto. Najbolje se prodavao krosover Seltos (isporučeno preko 1.800 primeraka), a relativno dobre rezultate, odnosno umeren pad prodaje, zabeležili su limuzina Optima, te SUV modeli Sorento i Telluride.

Od korejskih brendova najgore je prošao Genesis. Ova premijum marka u vlasništvu kompanije Hyundai zabeležila je 50-procentni pad isporuka novih automobila.

Najveći “gubitnik” bio je G80 koji je u aprilu stigao do samo 161 kupca (-75%).

U slučaju Genesisa G80 osim kronavirusa na slabu prodaju uticaalo je i to što je u martu predstavljen model za 2020. čija prodaja tek treba da počne, pa dosta kupaca verovatno čeka da nova verzija stigne u prodajne salone.

1 COMMENT

  1. Nasa auto industrija ima tako sposobne ljude da pravi automobile medu najboljim u svetu. Ja neznam ko
    radi na tome da se prave peglice fijati koja katastofa za auto industriju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here