EPA/STR
Sveta Gora

Veliki požar izbio je danas na Svetoj Gori u Grčkoj.

Požar gori na zemlji koja pripada manastiru Hilandar, ali je vatra udaljena 15 kilometara od samog manastira i ne ugrožava ga. U tom delu nema četinarske šume kroz koju bi mu se ova stihija približila. Pretpostavka je da uzrok požara prirodni faktor – rekao je za Sputnjik direktor Zadužbine Hilandara Milivoje Ranđić.

Požar se dešava na zemlji na kojoj se uglavnom nalazi niže rastinje, dok se po obodu pojavljuje šuma. Požar koji je izbio na rtu Arapis, nasuprot mestu Nea Roda pokušavaju da ugase vatrogasci sa kopna i sa mora. Na mestu nesreće nalazi se i 59 vatrogasaca sa 20 vodenih nosača, kao i tri grupe pešačkih jedinica. Grčki portali prenose da su i volonteri angažovani u gašenju požara, ali je, kako se dodaje, pristupačnost mestu požara veoma teška.

Vatra gori na zemlji Hilandara

– Pretpostavljam da požar može biti u ovo doba godine iz jednog prirodnog uzroka, a to je ukoliko je bilo malo jače nevreme, ukoliko je bilo grmljavine, da je to munja mogla da napravi. Ali ne treba isključiti da je ljudski faktor. Jer taj deo je uglavnom pust, tu postoji nešto njiva koje manastir Hilandar obrađuje, postoji jedan potez koji se zove maslica, zato što je ranije bila jedna obnova maslinjaka u tom predelu – objašnjava Ranđić.

1 COMMENT

  1. predpostavka o izbijanju pozara je pogresna
    pozar je sto posto podmetnut
    jer ona narodna vuk dlaku menja ali cud nikad
    ej pravoslavni narod izlozen svim mogucim tegobama

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here