EPA-EFE
Alehandro Davidovič Fokina

Kakvo iznenađenje u Valensiji. Domaćin Španija poražena je u svom prvom meču grupne faze Dejvis kupa od Češke već posle partija u singlu. Prvo je Tomaš Mahač savladao Bernabea Zapatu Miraljesa sa 6:4, 6:4, a onda je Jirži Lehečka nadigrao Alehandra Davidoviča Fokinu sa 7:6 (7:5), 7:5.

To znači da će domaća reprezentaciju slamku spasa tražiti u petak protiv Srbije, da će morati da uđe u taj meč u raspoloženju borbe “na život ili smrt”. Debitant na mestu selektora David Ferer celu svoju karijeru je zasnivao na takvom mentalitetu, ali pitanje je da li njegovi puleni mogu da ga imitiraju.

Problem Španije je veliki broj povređenih igrača – u Valensiji nisu Karlos Alkaras, Rafael Nadal i Pablo Karenjo Busta, a prisutni Roberto Bautista Agut očigledno se još nije oporavio čim nije bio na terenu.

Drugi problem je format takmičenja – da se igra kao nekada, Španija bi za podlogu izabrala šljaku na kojoj su i Davidovič Fokina i Zapata Miraljes mnogo bolji, kao i Albert Ramos Vinoljas koji je takođe u timu.

Postoji i treći problem, ali za Dejvis kup. Ako “Armada” ostane nasukana, tribine na finalnom turniru u Malagi u novembru, biće prazne. Čak i sada, bez Nadala i Alkarasa, za duel sa Česima nije prodata ni polovina ulaznica, pa nije teško zamisliti kakav fijasko će biti za dva meseca ako domaćina ne bude na terenu.

Naravno, ništa nije sigurno i ne treba očekivati laku pobedu Srbije u petak. Đoković će biti favorit protiv Davidoviča, ali obojicu selektora očekuje glavobolja koga staviti na drugu tablu.

Bautista ima veoma ubedljiv međusobni skor sa svom trojicom preostalih srpskih reprezentativaca, ali očigledno nije spreman čim danas nije igrao. Ramos je u plusu protiv Kecmanovića i Lajovića a protiv Đerea ima 2:2, dok Zapata ima po jedan poraz od sve trojice.

Srbija čak i ako izgubi od Španije, imaće šanse da se plasira ako savlada Češku u subotu, ali u tom slučaju postoji mogućnost kruga i brojanja setova i gemova. Tako smo prošle godine eliminisani i bolje da situaciju rešavamo reketima nego digitronima.

Tabela: Srbija i Češka 1-0, Španija i J. Koreja 0-1.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here