Dom kulture Gračanica
Pozdrav iz Gračanice: Mališani u radionici

U Domu kulture “Gračanica”, krajem prošle nedelje, upriličena je prigodna humanitarno-prodajna izložba grnčarije koju su od oktobra pravila deca iz Gračanice, ali i Sušice i Badevca, srpskih enklava iz centralnog Kosova, da bi doprinela u prikupljanju novca za lečenje 15-godišnje Sare Prljinčević iz Beograda. Njoj se, u septembru ove godine, vratila leukemija zbog čega joj je potrebno hitno presađivanje koštane srži.

– Mada je osnovni cilj grnčarske radionice bio razvijanje kreativnosti, maštovitosti i talenata mališana, od početka smo planirali da izložba rukotvorina posluži za plemenitu, humanu stvar, pomoć maloj Sari koja je obolela od leukemije – priča Dragana Đokić, koordinator projekta Vredne ruke, radionice koja je okupila 20 mališana, uzrasta od sedam do 12 godina iz osnovnih škola “Kralj Milutin” u Gračanici i “Sveti Sava” – Sušica – Badovac.

Ovakav vid radionice je prvi put organizovan u ovom delu Srbije, a odvijao se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

– Veliki problem današnjice je činjenica da deca provode veliki deo vremena kraj kompjutera, tableta i telefona i tako da odrastaju zatvorena među četiri zida, bez ikakvog društvenog života. Zato je jedan od ciljeva bio da se deca, barem nakratko, odvoje od modernih tehnologija, provedu vreme s vršnjacima i kroz zabavu i druženje modeluju predmete od gline i oprobaju se u tehnikama dekoracije – priča Dragana.

Grnčarskom poslu – celokupnom procesu izrade keramičkih predmeta koji se izrađuju od gline – mališane je učio poznati primenjeni umetnik, keramičar Dobrivoje Furunović.

– Svaki čas radionice je bio koncipiran kao zasebna celina koja nije zavisila od prethodnih časova. Ovaj pristup je omogućio da se svaki polaznik može uključiti u bilo kom trenutku u rad, a časovi su bili bazirani na tehnikama ručne izrade i modelovanju. Kroz zadatke smo se bavili raznim temama, od životinja, portreta i drugih predmeta. Akcenat smo stavili i na zanatski pristup u radu tako da su svi radovi morali da ispune i tehničke zahteve neophodne da bi jedan predmet od keramike uspeo – objašnjava Furunović i dodaje da su mališani predmete ručno gravirali i ukrašavali belom glinom.

Rad za Saru: Dečak oblikuje glinu

Sara Prljinčević, devojka iz Beograda za koju su mališani velikog srca sa Kosova odlučili da prikupe pomoć, danas ima 15 godina. Sve do januara 2018. bila je veselo i zdravo dete, a onda je dobila strašnu dijagnozu -akutna limfoblasna leukemija. Posle dve godine uporne borbe i lečenja na Institutu za majku i dete u Beogradu Sara je ozdravila.

Međutim, u septembru ove godine, samo 15 dana nakon polaska u prvi razred srednje škole, leukemija se vratila, ali sada je nemoguće izlečiti hemoterapijama tako da je jedino rešenje presađivanje koštane srži zbog čega Sari predstoji dugi period lečenja i teška borba za život.

Za ceo postupak je potrebno oko 270.000 evra, a do sada je prikupljeno 65 odsto potrebnih sredstava.

Kuća za omladinu

Tokom novembra, Dom kulture “Gračanica” organizovao je i grnčarsku radionicu za osobe s invaliditetom. Predavač je takođe bio Dobrivoje Furunović, a sredstva prikupljena prodajom predmeta koji su izrađeni biće uplaćeni socijalnoj ustanovi Kuća za omladinu iz Gračanice.

Reč je o ustanovi za osobe sa posebnim potrebama, a renovirana je 2017. godine zahvaljujući NVO Solidarnost za Kosovo iz Francuske koja obezbedila je novčana sredstva u iznosu od 10.000 evra za enterijer.

U ovoj ustanovi u gračaničkom naselju Padalište svakodnevno boravi 10 korisnika, a njihovo specifično zdravstveno stanje zahteva posebne uslove za život.

Kako pomoći

Sara na Budi human

Svi koji imaju mogućnost, Sari Prljinčević mogu da pomognu na više načina. Slanjem SMS poruka na bilo koji broj srpskih operatera, slanjem teksta poruke 1383 na broj 3030 (200 dinara). Za one sa švajcarskim brojevima potrebno je u sms poruci upisati human1383 i poslati na broj 455. Moguće je to učiniti i direktnom uplatom na neki od računa:

Devizni račun: 160-6000001511456-43

IBAN: RS35160600000151145643 SWIFT/BIC:DBDBRSBG

Dinarski račun:160-6000001511268-25