EPA/Andy Rain

Premijerka Škotske Nikola Stardžen izjavila je da će istrajati u planovima da se održi novi referendum o nezavisnosti Škotske, pošto su rezultati pokazali da će njena partija pobediti na izborima za parlament Škotske. Liderka irske stranke Šin Fejn Meri Lu Mekdonald rekla je da „pažljivo prate šta će se dešavati u Škotskoj“.

Rezultati izbora pokazuju da će Škotska nacionalna stranka, zajedno sa Škotskom Zelenom partijom, imati značajnu većinu poslanika koji se zalažu za nezavisnost, objavio je Rojters, prenosi Tanjug.

Prema rezultatima koji nisu još konačni, Škotska nacionalna stranka (SNP) i Škotska partija zelenih, koje se obećale referendum o nezavisnoti ako pobede, osvojili su 65 od 87 mesta za koje su do sada prebrojani glasovi na izborima za parlament sa ukupno 129 poslanika.

SNP, kojoj bi ovo bio četvrti mandat na vlasti, najavila je da će tražiti da se održi novo izjašnjavanje o odvajanju od Velike Britanije ukoliko osvoji većinu u parlamentu koji ima 129 poslanika.

Ovo bi moglo da izazove sukob sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom, koji odbija mogućnost takvog izjašnjavanja jer kaže da su se Škoti već opredelili 2014. godine da ostanu u Velikoj Britaniji, dodaje Rojters.

Pobeda stranaka koje zagovaraju nezavisnost na izborima u Škotskoj „značajna je i za kampanju irskog jedinstva i nagoveštava temeljne promene u Velikoj Britaniji“, poručila je danas predsednica irske nacionalističke stranke Šin Fejn Meri Lu Mekdonald.

Liderka Šin Fejna poručila je da će njena stranka, koja je deo vladajuće koalicije u Severnoj Irskoj i glavna opoziciona stranka u Irskoj, vrlo pažljivo pratiti šta će se dalje dešavati u Škotskoj.

Ona smatra da će biti izjašnjavanja o irskom jedinstvu i da je to pitanje vremena, a da bi referendum u Škotskoj ili njena nezavisnost iz temelja promenili ustavni aranžman Britanije i imali veoma jak efekat na dešavanja u Irskoj.

– Rezultat SNP je značajan i mislim da je on samo posledica činjenice da politika širom Britanije i u Irskoj prolazi kroz period temeljnih promena – rekla je Mekdonald za Rojters.

Šin Fejn se već godinama zalaže da se Severna Irska ujedini sa Republikom Irskom, naročito otkako je Britanija 2016. godine glasala za izlazak iz Evropske unije, uprkos tome što je većina u Severnoj Irskoj želela ostanak u EU.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here