Epska avantura mlade arktičke lisica počela je na norveškim ostrvima Svalbard i okončala se u severnoj Kanadi. Za 76 dana prešla je 3.506 kilometara. 

Naučnici sa norveškog Polarnog instituta stavili su u martu prošle godine na mladu ženku lisice dži-pi-es tragač i pustili je u divljinu na istočnoj obali Spitsbergena, glavnog ostrva arhipelaga Svalbard.

Lisica nije imala ni godinu dana kada je krenula na zapad u potrazi za hranom, dospevši do Grenlanda 21 dan kasnije i prešavši 1.512 kilometara. Kao i pravi avanturista nije stala već nastavila dalje.

Na kraju su je locirali na kanadskom ostrvu Elsmir, 2.000 kilometara dalje, samo 76 dana nakon što je napustila Svalbard.

Ono što je najviše iznenadilo istraživače nije bila razdaljina, već brzina kojom je lisica prelazila – prosečno 46 kilometara na dan, a ponekad i 155 kilometara!

– Nismo mogli da verujemo svojim očima. Mislili smo da je možda mrtva ili da je na nakom brodu, ali nije bilo nikakvih brodova u blizini. Bili smo bez reči – kaže Eva Fugleji sa Polarnog instituta za norveški javni servis NRK.

Nikada u istoriji nije zabeležen sličan slučaj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here