SKC "Stevan Mokranjac"
Vedri i nasmejani: Pozitivna energija na prvoj probi

Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac” iz Beča započeo je novu sezonu, u kojoj će članovi imati težak zadatak – da ponove, ako ne i da prevaziđu prethodnu, najuspešniju sezonu do sada.

Atmosfera na prvom susretu odustala je vedrinom, pozitivnom energijom, smehom i željom članova da, posle odmora, što pre počnu probe. Neće im biti lako, s obzirom da su prošle sezone tri ansambla ponela titulu prvaka Evrope, ali ako je suditi po prvoj probi, bar ponavljanje tog uspeha je gotovo zagarantovano.

Srećni kad su zajedno: Marko, Anastasija i Teodor

– Počeli smo da radimo i probama posle letnje pauze i od početka krećemo sa ozbiljnim pristupom prema novim obavezama – kaže Saša Božinović, potpredsednik kluba.

Svi članovi, posebno oni mlađi su se vratili orni, veseli i radosni. Kako i sami mališani kažu, jedva su dočekali da se ponovo vide, ističu da im je nedostajao folklor, a pogotovo druženje sa drugarima iz “Mokranjca”. Među njima su i Anastasija Todorović, Marko Perić i Teodor Tomić, koji nisu krili zadovoljstvo što su se ponovo okupili u klubu.

Marko priznaje da kad je bio mlađi, nije voleo folklor, ali se dolaskom u “Mokranjac” sve promenilo. Rodila se ljubav prema igri i pesmi i Marko sada jedva čeka probe u klubu.

– Pored škole, folklor mi je na prvom mestu. Nema lepšeg mesta za družzenje i igru nego u “Mokranjcu”. Jedva sam čcekao da se, posle raspusta, ponovo svi zajedno okupimo – kaže Marko za “Vesti”.

Anastasija već nekoliko godina igra u “Mokranjcu” i priča da je uvek srećna i vesela kada se sretne sa drugovima sa folklora.

Nema predaha: Vežba se od ponedeljka do petka

– Radujem se jako, jedva sam čekala probe, nove koreografije, zajedničke nastupe – kaže uz osmeh.

Markov i Anastasijin drug Teodor takođe obožava igru. Folklor i druženje u “Mokranjcu” ga čine srećnim i ispunjenim.

– Nastavićemo marljivo da vežbamo kako bismo i ubuduće opravdali rezultate koje smo do sada postigli – rekao je on.

Probe su tek počele održavaju se svaki dan od ponedeljka do petka, a sa mališanima u škola folklora radi Aleksandar Novaković. Vođa mlađe dečje i dečje grupe je Vladimir Mijucić. Igor Perić je zadužen za srednji i pripremni ansambl, a Milorad Runjo vodi izvođački ansambl i veterane u rekreativnoj grupi. Pred klubom je “gust” jesenji raspored, ali, to je ono što ih motiviše da daju sve od sebe i publici se predstave u najboljem svetlu. Zato su svi u “Mokranjcu” spremni za još jednu sezonu u kojoj nastavljaju da igrom i pesmom čuvaju sve ono najlepše u srpskom narodu. U takvoj atmosferi dočekuju prvi događaj koji sledi, a to je Jesenji sabor.

Seminar u hali

“Mokranjac” priprema i tradicionalni seminar za umetničke rukovodioce u Beču. Posebno su ponosni u klubu na činjenicu da će to biti najveći seminar u Evropi do sada, sa prijavljenih više od 250 učesnika.

– Seminar je zakazan za 20. oktobar, a zbog velikog broja učesnika, obezbedili smo i veliki prostor u hali u Trećem bečkom okrugu, kako bi bilo dovoljno mesta za sve zainteresovane – dodao je Božinović.

Na sceni često zajedno više generacija

Brojni koncerti

Spisak aktivnosti ove jeseni je povelik. U planu su brojni nastupi i koncerti. U novembru se očekuje koncert u dvorcu Perhtoldsdorf, zatim proslava 25 godina kluba u Mut dvorani, uz celovečernji koncert prvog ansambla, pa godišnji koncert. Neće izostati ni gostovanja na priredbama koje priređuju drugi srpski klubovi u Austriji i Evropi.

Upis novih članova

Kao i svake godine na početku nove sezone “Mokranjac” upisuje nove članove.

“Budite deo dobre ekipe koja zna da neguje i čuva od zaborava svoju kulturnu baštinu… Proputujmo zajedno svet, upoznajte nove ljude i stecite prijatelje za ceo život” poručuju iz kluba.

Upis je svakim radnim danom tokom septembra od 18 do 21 sat u prostorijama društva ( Arthaberplazt 3, 1100 Wien). Kontakt telefon: Saša 069911435271

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here