Tanjug
Goran Vesić

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će podneti tužbu Sudu za ljudska prava u Strazburu jer mu je vlast u Prištini zabranila ulazak na Kosovo i Metohiju.

Vesić je naveo da očekuje od toga suda da kaže li je u Evropi dozvoljeno zabranjivati kretanje ljudi.

On je za TV Pink ponovio da je kao razlog za zabranu njegovog ulaska na KiM u ponedeljak navedeno da je “opasnost po bezbednost” i ocenio da je to “formalan” razlog, a da je suštinski razlog ono što je, kako kaže, trebalo da uradi u Kosovskoj Mitrovici, odnosno, da potpiše povelju o bratimljenju tog grada sa Beogradom.

Vesić je rekao da je trebalo da obiđe i radove na stambenoj zgradi u Kosovskoj Mitrovici, za smeštaj 20 izbegličkih porodica koje žive duže od 10 godina u kolektivnom smeštaju, kao i na izgradnji parka i igrališta što finansira Grad Beograd.

– Poruka Prištine Srbima na KiM je da srpska deca nemaju pravo na park i igralište, a da Srbi nemaju pravo na stanove. Priština nije zaustavila mene već Grad Beograd – kaže Vesić.

– To je kršenje Briselskog sporazuma. Ovo najbolje pokazuje zašto ne dozvoljavaju formiranje ZSO jer bi Srbi sa KiM sarađivali sa čitavim svetom, ne samo sa Beogradom – rekao je Vesić.

On je naveo da se u EU promoviše saradnja između gradova, a da je Priština juče pokušala da spreči saradnju Beograda i Kosovske Mitrovice.

– To je politika da treba stvarati stalnu nesigurnost i stvarati uslove da Srbi napuste KiM. Ta politika se sprovodi od Prizrenske lige. Da je Hoti hteo da napravi igralište u Preševu, mi ga ne bismo sprečili jer mislimo da i srpska i albanska deca treba da imaju igralište – naveo je Vesić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here