Lična arhiva
Sa Trampom kada je bio samo biznismen

Dugogodišnja novinarka i producentkinja iza sebe ima intervjue sa liderima poput Arafata, Mandele i Gadafija, a imala je prilike da upozna i Donalda Trampa u vreme kada je bio samo biznismen. U razgovoru za “Vesti”, iznosi ekskluzivno saznanje da prvi čovek SAD neće ući u trku za drugi mandat, što bi bio svojevrsni presedan u novijoj istoriji “osvajanja” Bele kuće.

Otkud Vam ta informacija?

– Takva saznanja imam iz izvora bliskih porodici Tramp. Količina negativnih informacija o Trampu i njegovoj familiji, medijskog linča počev od perioda kada se kandidovao za predsednika države, pa sve jača kampanja protiv njega kao predsednika SAD, od strane korporacija, tj. “duboke države”, nepodnošljiva je. Taj progon Trampa kroz njihove korporativne medije, Si-En-En, NDž Timesa i ostali main stream  mediji, sa časnim izuzetkom Fox canala i Mardokovih novina, prosto je neizdrživ za Donaldovu porodicu. Ko bi takve klevete, uvrede i laži uopšte mogao da podnese? Pa to se u istoriji SAD nije desilo, takvo blaćenje i progon legitimno izabranog predsednika i njegovih bližnjih. Taj lov na svaki Donaldov potez, pokret, izgled, pogled – to ekstremno pritiska njegove bližnje koji su takođe napadnuti.

I njegova deca, koja su uključena u politiku, nisu očekivala takvu omrazu?

– Donaldovi naslednici koji su rasli u blagostanju, a uključeni su u očevu politiku, to sigurno nisu mogli da pretpostave. Melanija se bunila na početku kampanje, pa i mandata, jer se “teško” preseljavala sa sinom Baronom u Belu kuću, ali je potom stala uz muža i ulogu prve dame sjajno nosi. Ćerka Ivanka Tramp, koja svoju ulogu najbolje nosi, nedavno je suvereno govorila o uspesima svoga oca i njegovog tima, gde je i njeno mesto vidljivo, pre svega kad je reč o unutrašnjoj ekonomiji SAD. Čini se da je Ivanka najsnažnija od Trampovih naslednika, a i najšarmantnija i da je pred njom ozbiljna politička karijera. U svetlu najnovijih dešavanja sa Iranom, sigurno je da je bezbednost Trampovih pojačano ugrožena. U porodici se pitaju da li im je uopšte trebalo da iz raja pređu u pakao.

Šta bi za Srbiju značilo Trampovo odustajanje od kandidature?

– To bi bila katastrofa i za Srbiju i za sve, pre svega male države sveta. Iako, što se tiče Srbije povodom Kosova, Amerika za sada mnogo ne menja stav.

Za nas je najvažnije da je Tramp prvi predsednik Amerike koji je otvoreno istupio protiv globalista, i rečju i delom. Njegov govor na 74. zasednju GS UN, koji će ostati za istoriju, a koji je nekako nedovoljno akcentovan, čak prigušen u svetskim medijima, pa i domaćim, otvoreno i još jače zastupa stavove protiv globalizma i korporativne Amerike, što je takođe u svom predizbornom projektu “America First” stavio u prvi plan svoje politike. Dakle, on zastupa stavove i radi protiv neoliberalne ekonomije pre svega, koja ruši pred sobom nacionalne ekonomije, otimajući tržišta i sirovine, pretvarajući nas u moderne robove, koristeći ratove kao najbrži način uterivanja tzv. neoliberalne demokratije.

Da li mi ovo dovoljno shvatamo?

– Nisam sigurna. A startovali su od Jugoslavije. Sa stanovišta “duboke države” Tramp je velika i za sada nesalomiva greška! Dakle, Tramp u suštini nema problem ni sa međunarodnom zajednicom, ni sa Rusijom ni sa Srbima, niti sa pravdom, već ima problem sa ostacima Klintonove i Obamine administracije.

Da li bi njegovo eventualno odustajanje od drugog mandata bio dokaz da su uspeli da ga slome?

– Za sada nisu uspeli da ga slome. Ja se ipak nadam da Tramp neće odustati od kandidature! Verujem u njegov prkosni karakter. Uostalom: da li je pitao decu prvi put da li da se kandiduje? Nisam sigurna. I drugo, sve prognoze govore u prilog da će pobediti ako se ponovo kandiduje. Tramp za nas nema alternativu.

Usamljenik u politici

Kako tumačite Trampov karakter?

– Izuzetno snažan. Šta god da krene – završi. Mislim da je ukorenio svoj patriotizam i pobednički duh još kao mlad čovek kada je završavao vojnu gimnaziju. Iako sin iz bogate familije, koja je posedovala ogromne nekretnine u Kvinsu, poseduje i onu odlučnost i inteligenciju koju zovu “street smarth”. Zato nije bitno to što je samozvanac u politici, usamljenik u političkom vladanju u Vašingtonu i što niko ne može ni danas do kraja da objasni njegovu pojavu u politici i pobedu. Prosto je svoj, kao nijedan predsednik do sada. “Čovek je najači kad je sam”, da citiram Ibzena.

Još jedan predsednik sličnog nastrojenja, teško se može desiti svetu i Americi.

Narod vidi boljitak

– I pored mnogih nespretnih koraka koje je napravio, brzih tviteraških smenjivanja i naknadne nepotrebne negativne ocene bivših saradnika, i pored toga što nema diplomatske manire i pored činjenice da je anulirao “političku korektnost” u obraćanju javnosti, dodatno proizvodeći neprijetelje, i ma koliko zbog svega toga i mnogo drugog, bio usamljen u Vašingtonu, Tramp je na onom najvažnijem tegu jak. Narod je iza njega jer vidi boljitak. I zato su procene o njegovoj još jednoj pobedi u sledećem mandatu – realne.