Veštačko meso uskoro na trpezi

0

Istraživači su dobili meso koje su opisali kao "gnjecavu svinjetinu" i sada rade na poboljšanju kvaliteta mišićnog tkiva u nadi da će se ono jednog dana naći na našim trpezama.

Niko zasad nije probao njihov proizvod, ali se veruje da bi prodaja veštačkog mesa mogla da počne najkasnije za pet godina, piše piše britanski list.
 

Vegetarijanci su bili prvi koji su pozdravili ovu vest, navodeći da nemaju "nikakvih etičkih prigovora" sve dok to meso ne potiče od mrtvih životinja.
 

Mark Post, profesor fiziologije na univerzitetu u Ajndhovenu, izjavio je da proizvedeno meso više liči na raskvašeno mišićno tkivo i da istraživači pokušavaju da nađu način da poboljšaju njegovu teksturu.
 

"Ovaj proizvod će biti dobar za prirodnu okolinu i smanjiće patnje životinja. Ako bude imao izgled i ukus pravog mesa, ljudi će ga kupovati", kazao je on.
 

"Od mesa samo jedne životinje može se dobiti količina mesa za koju je prethodno trebalo ubiti milion životinja", objasnio je on.
 

Naučnici su uzeli uzorak ćelija iz mišića žive svinje i ubrizgali ih u hranljivu podlogu od drugih životinjskih proizvoda gde su se ćelije namnožile i stvorile novo mišićno tkivo.

Naučnici veruju da mogu da proizvedu nešto nalik šnicli ukoliko pronađu način da "ojačaju" mišićno tkivo.
 

Projekat je rađen uz podršku holandske vlade i proizvođača kobasica, a usledio je nakon proizvodnje veštačkih ribljih fileta iz mišićnih ćelija zlatne ribice.
 

Veruje se da bi meso proizvedeno u laboratoriji moglo da smanji emisije gasa koji u atmosferi stvaraju efekat staklene bašte.
 

Predviđanja ukazuju da će se proizvodnja mesa i mlečnih proizvoda udvostručiti do 2050, a trenutno živa stoka stvara oko 18 odsto globalne emisije štetnih gasova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here