M. Bogdanović
Prihvatilište za decu Beograd

Ako nešto dovoljno jako želite, kako kaže pisac Paolo Koeljo, celi svemir se uroti da vam tu želju ispuni. Tako su se “urotili” mnogobrojni prijatelji Prihvatilišta za decu Beograd, kako bi ova ustanova dočekala 61. rođendan u novom i lepšem okruženju. 

Deset godina je trajala borba da se prikupi dovoljno novca da se iz stare i ruinirane zgrade u Bulevaru oslobođenja presele u adekvatniji prostor koji će zadovoljiti sve potrebe mališana. Ekipu “Vesti” na dan rođendana dočekali su na novoj adresi u Ulici Živka Davidovića br. 64 na Zvezdari.

– Ovaj trenutak smo dugo čekali. Bez svakog prijatelja Prihvatilišta, koji je nesebično učestvovao u našoj borbi, ne bismo uspeli. Svi oni koji su se uključili su ulepšali život mališanima. Sva deca koja prođu kroz ovu kuću osetiće da postoji svet izvan onog tmurnog u kojem su se trenutno našli, i znaće da ih taj svet dočekuje raširenih ruku i otvorenog srca – rekla je Danijela Stajković, rukovodilac Prihvatilišta.

Danijela Stajković

Posle mnogo godina boravka u svega 250 kvadrata, Prihvatilište danas ima moderno uređenih 1.700 kvadratnih metara po svim evropskim standardima. Ranije je kapacitet bio svega 16 mesta, a dece kojoj je potreban krov nad glavom je uvek bilo više. Danas mogu da zbrinu 48 mališana. Pored moderno uređenih soba, deca su dobila i mnogo više prostora u kome mogu kvalitetno da utroše slobodno vreme.

Pored nekoliko dnevnih boravaka i biblioteka u kojima mogu na miru da uče, u novoj zgradi imaju i prostorije za igru, teretanu, ali i muzičku sobu u kojoj neometano mogu se oprobaju na raznim instrumentima. Novina je i senzorna soba opremljena odgovarajućom opremom koja potpomaže stimulaciju čula sluha, vida, dodira i mirisa.

To je mesto gde će mališani s poremećajem senzorne integracije moći da istraže i razviju svoje senzorne veštine, da se relaksiraju i oslobode napetosti. Kako ističu zaposleni u Prihvatilištu, tako nešto im je bilo preko potrebno zbog činjenice da mnogo dece koja kod njih dođu ima mnogobrojne probleme i nagomilan stres kojeg se moraju osloboditi.

Specijalni pedagog Prihvatilišta Anđelka Kalajdžić podelila je sa nama koliko je ova promena pozitivno uticala na decu.

– Svi su učestvovali u sređivanju prostora. Lep i uredan prostor pozitivno utiče na njih. Ovde svi funkcionišemo kao jedna velika porodica, a sada imamo i kuću u kojoj će život biti lakši. Deca osećaju da društvo brine o njima, da i oni imaju pravo da imaju lepu sobu kao i druga deca, da imaju sve ono što su mislili da nikad neće imati. Atmosfera među njima od kada smo se preselili zaista sjajna – zaključila je Anđelka.

Otvoreno i Svratište

U okviru Prihvatilišta odnedavno postoji i Svrartište, dnevni boravak za decu ulice. Kako objašnjava rukovodilac Svratištva Marija Grbić Živanović, svi oni mališani koji žele mogu da dođu kod njih da zadovolje svoje primarne potrebe.

– Ovde mogu da se okupaju, da pojedu nešto, da dobiju neohodnu zdravstvenu negu. Sa njima se radi i na edukativnom planu, učestvuju u različitim radionicama. To jača njihove resurse i potencijale. Tu deca dolaze dobrovoljno. Mogu da razgovaraju sa zaposlenima, da dobiju sve što im je potrebno u tom trenutku, da nauče kako da uspešno reše problem u kome se nađu i da savladaju komunikacijske veštine – objasnila je ona za “Vesti”.

Novi početak

Sedamnaestogodišnja M. I. se u Prihvatilištu zbog brojnih porodičnih problema nalazi već pet meseci. Nada se da će uskoro moći da započne novi i lepši život, i da zaboravi sve nevolje koje su je zadesile.

– Zahvaljujući svima ovde, konačno idem redovno u školu i uskoro ću završiti srednju školu za negu lepote. Mnogo mi je lepo i mnogo toga sam ovde naučila. Kada smo se preselili u ovu novu zgradu, bila sam oduševljena. Sve je tako lepo, čisto, novo… Nikad nisam sanjala da mogu da imam ovaku lepo mesto za život – ispričala je M. I.

Zahvalnica i “Vestima”

Prihvatilište za decu svoju rođendansku proslavu iskoristilo je da uruči zahvalnice svima onima koji su im godinama pružali nesebičnu podršku. Među njima su se našle i “Vesti”. Danijela Stajković uručila je našim reporterima ovo značajno priznanje.

– Hvala Vam što ste bili uz nas kada nam je bilo najteže i hvala svim vašim čitaocima širom sveta koji redovno brinu o našoj deci trudeći se da im nikad ništa ne zafali – istakla je Stajkovićeva. 

 

Izvor:
K. Nedeljković

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here