Vesti” otkrile: Lipovac Srbima pucao u usta,”
U pitanju su monstruozna mučenja i ništa manje svirepa ubistva koja su se događala širom Dervente, u ukupno četiri logora za Srbe (Foto: Ilustracija)
 

 


Prema rečima direktora Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku, Milivoja Ivaniševića, u pitanju su monstruozna mučenja i ništa manje svirepa ubistva koja su se događala širom Dervente, u ukupno četiri logora za Srbe.


– Prema dostupnim podacima, reč je o logoru u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u selu Poljari, koji je formiran aprila 1992. godine. Kroz ovaj kazamat je prošlo ukupno 110 ljudi, od čega su svi mučeni, a dvoje je ubijeno. Omiljena zabava uprave bila su inscenirana streljanja, a smeštaj i hrana su odgovarali uslovima koji vladaju u koncentracionim logorima tokom Drugog svetskog rata – ističe Ivanišević i dodaje da su tamo ubijeni Boris Stjepanović (1923. godište) i Boro Marković (star oko 28 godina).
– Identifikovali smo i nalogodavce i organizatore logora, kao i komandante jedinice, upravnike logora, njihove zamenike, ali i islednike – navodi Ivanišević.

 

Zločin bez kazne

Drago Knežević kaže da je pravda u slučaju Srba iz Dervente do sada bila prespora.
– Nihad Hamzić zvani Fric uhapšen je u Nemačkoj, a bio je optužen da je iz jednog logora poslao 15 zatvorenika, a vratilo se samo sedmoro. On je osuđen na svega dve i po godine zatvora, ali je postupak ponovljen. U Americi se i dalje nalaze Azra Bašić i Almaz Nezirović koji je terao zatvorene da spoje tri prsta, a onda ih besomučno udarao po njima uz obrazloženje da se više "nikada ne krste".

Predsednik Udruženja ratnih zarobljenika iz Dervente, Drago Knežević, kaže za "Vesti" da sa 95 odsto sigurnosti može da tvrdi da je jedan od uhapšenih u Holandiji, nekadašnji komandant tog logora Ivica Lipovac, zvani Damir, dok za drugog ne može ništa reći jer se spominje nepostojeće mesto u BiH – sela Bešlagići.


– Nezvaničnu potvrdu sam dobio i od policijskih istažitelja koji su radili ovaj predmet, a jedna od omiljenih igara koje je Lipovac voleo da igra sa zatvorenicima bila je da ih postroji u dvorištu, onda im naredi da otvore usta i zatim puca – objašnjava Knežević.
Prema njegovim rečima u ukupno četiri logora na području Dervente ubijeno je 36 Srba, od čega i tri žene, a kazamat u Poljaru je bio među "blažim".


Knežević kaže da većina logoraša iz tog perioda i dalje veruje da će pravda kad-tad pobediti, te da će se sve žrtve još jednom naći oči u oči sa svojim dželatima, ali u sudnici.


– Ako ima boga ti zločinci će odgovarati. Nažalost, nas je svakog dana sve manje. Evo, pre tri dana je preminuo Mile Kuzmanović koji je sa mnom prošao pakao u logoru u Slavonskom Brodu. Iako smo iz jedne države nelegalno prebačeni u drugu i mada su nam tamo činjena zlodela koja se rečima ne mogu opisati, do sada niko nije za to pravosnažno odgovarao – ogorčen je Knežević.

0

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here