Tanjug
Aleksandar Vulin

Nova Vlada Srbije imaće 23 resora, odnosno 21 ministarstvo od čega tri novouvedena i dva resora bez portfelja. U vladi je 11 žena i oko 50 odsto novih lica. Uz ministre iz Srpske napredne stranke, kabinet Ane Brnabić, čine i kadrovi jedine dve partije koje su prešle cenzus na parlamentarnim izborima 21. juna, i to dva ministra iz redova socijalista Ivice Dačića i jedan iz SPAS-a Aleksandra Šapića.

Premijerka Ana Brnabić je kazala da je u novoj vladi šest novih lica, koja do sada nisu imala veze ni sa SNS, ni sa SPS. Na ciljeve vlade je ukazao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da će od vlade tražiti da se suprotstavi organizovanom kriminalu i korupciji, da ubrza napredak ekonomije, da sačuva samostalnost i nezavisnost zemlje, čija perspektiva treba da bude naglašeno evropska.

Aleksandar Vulin

Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova

Lider je Pokreta socijalista. Rođen je 1972. godine u Novom Sadu. Završio je Pravni fakultet u Kragujevcu i Visoku školu bezbednosti i odbrane. Bio je pomoćnik direktora marketinga u Super presu od 2000. godine, a od 2003. u “Kolor Presu da bi 2007. do 2012. godine bio zamenik generalnog direktora Kolor medija internešenele. Bio je odgovorni urednik nedeljnika “Pečat” i kolumnista u više dnevnih i nedeljnih listova. U dva navrata je bio republički poslanik, odbornik u Skupštini Beograda, kao i odbornik u opštini Rakovica. Bio je direktor Kancelarije za KiM od 2012, a od septembra 2013. godine ministar bez portfelja za KiM. U vladama 2014. i 2016. bio je ministar za rad, a od juna 2017. godine je ministar odbrane. Kolege iz Vlade Srbije iznenadio je početkom godine plavom kovertom kojom se šalju pozivi za vojnu vežbu, ali su ministri u njima našli čestitku za srpsku Novu godinu. Dok je vodio Kancelariju za KiM patrijarh Irinej njega i Kancelariju odlikovao je Ordenom Svetog Save prvog reda. Oženjen,otac dva sina.

Nebojša Stefanović

Nebojša Stefanović, ministar odbrane

Na tu funkciju prelazi s mesta ministra policije. Potpredsednik je SNS-a. Rođen je 1976. godine u Beogradu, gde je diplomirao i doktorirao na Fakultetu za poslovne studije Megatrend univerziteta. Od 2004. do 2008. bio je odbornik u Skupštini Beograda. Poslanik u Skupštini Srbije bio je od 2007. godine, a posle parlamentarnih izbora 2012. predsednik Skupštine Srbije do 2014. Bio je ministar policije je u vladama 2014. i 2016. godine kad je postao i potpredsednik Vlade. U novembru 2017. imenovan je za sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost, a istovremeno je šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti. Stefanović je i komandant je Republičkog štaba za vanredne situacije.

Zbog brojnih obaveza ne stiže da trenira, pa kondiciju održava šetnjom sa prijateljima i odlaskomu kupovinu u market “u kraju”, kako kaže, u trenerci i s kačketom na glavi, pa ga retko ko prepozna.

Dobitnik je nagrada Najevropljanin 2013. u oblasti politike, nagrade “Kapetan Miša Anastasijević” i priznanja u oblasti nacionalne bezbednosti Ministarstva policije Rumunije, koje mu je dodeljene za odličnu saradnju. Govori engleski i ruski jezik. Oženjen, otac dvoje dece.