Video terorista: Nismo ubice, već branioci proroka

0

Fonet/AP
Braća Said i Šerif Kuaši izvršili su teroristički napad na francuski nedeljnik "Šarli Ebdo"
 

Sredinom sedmice islamistički teroristi Šerif i Said Kuaši ubili su 10 novinara iz satiričnog magazina "Šarli Ebdo". Islamisti su ubili i dva policajca ispred kancelarija magazina. U petak je Amedi Kubali državo taoce u jevrejskom supermarketu u istočnom Parizu.

Njihovi snimci, ili snimci ljudi koji liče na njih, u kojima objašnjavaju svoje "stavove" objavljeni su na internetu.

Kulibali napao i džogera

Kulibali je danas povezan sa još jednim napadom, pored onog na policajku i taoce u supermarketu. Istog dana kada je izveden napad na redakciju "Šarli Ebdo" napadnut je i jedan džoger, saopštilo je danas tužilaštvo. Balistički testovi potvrđuju da su čaure nađene posle napada 7. januara u naselju Fontne o Roz povezane s automatskim oružjem koje je Amedi Kulibali koristio dva dana kasnije.

Video snimak na kojem je osoba slična Amedi Kulibaliju, koji je izvršio napad na supermarket u Parizu u kojem su ubijene četiri osobe, pojavio se jutros na internetu.

Govoreći u kameru, osoba je izjavila da se suprotstavila policiji, dok je u emitovanom tekstu potvrđeno da je on ubio policajku u južnom delu Pariza i da je sutradan napao supermarket.

Jedan od braće napadača na satirični nedeljnik "Šarli Ebdo", Šerif Kuaši, u snimku kaže da ga je "poslala Al Kaida iz Jemena", pominjući konkretno Anvara el-Avlakija.

Kuaši je razgovarao telefonom sa francuskim novinarom TV BFM Igorom Sahirijem u petak oko 10 sati.

Ubrzo nakon toga Kuašija je ubila policija, preneo je američki novinski sajt Voks kom.

Na konstataciju novinara da je ubio novinare, Šerif je odgovorio: "Da li smo mi ubili civile pa nas zbog toga tražite protekla dva dana?", ponovo je upitao džihadista.

Novinar ga je potom pitao da li je ubio još nekoga, tog jutra.

"Mi nismo ubice. Mi smo branioci proroka. Mi nismo kao vi. Mi branimo proroka, tako da nema problema. Možemo da ubijemo, ali mi ne ubijamo žene. Vi ste oni koji ubijate muslimansku decu u Iraku, Avganistanu i Siriji. Mi nismo takvi. Mi imamo kodeks časti, mi, muslimani", istakao je Kuaši.

Osobe koje su izvele napade na satirični nedeljnik "Šarli Ebdo", jednu policajku u blizini Pariza, jevrejsku prodavnicu i štampariju, ubijene su u akcijama policije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here