commons.wikimedia/Donald24
Aerodrom u Frankfurtu

Za 1.999 evra organizuje se turističko putovanje u Moskvu, a u paket aranžmanu je ključno vakcinisanje ruskim cepivom Sputnjik V. Spretni vlasnik jedne norveške turističke agencije osmislio je ovu komercijalnu varijantu i spojio lepo i korisno – kratko razgledanje ruske prestonice i cepljenje protiv virusa COVID-19.

Za pomenutu sumu ponudio je dva leta do Moskve u razmaku od tri sedmice, za prvu i drugu dozu vakcine, a tu su i noćenja u hotelu sa doručkom.

Prvu grupu putnika na povratku su sačekale kritike zbog učešća u ovom poduhvatu, a mediji su pokušali da odgonetnu šta je nateralo ove njihove zemljake da se zapute na Istok.

Bez ustezanja je novinarima nemačke TV stanice NDR objasnio svoje razloge za ovo putovanje advokat iz Hamburga Hajnc-Gerd Pinkernel koji je sa suprugom bio u prvom avionu koji je iz Frankfurta leteo za Moskvu.

– U Nemačkoj na internetu mi se pojavljuje proračun da ću na red za vakcinu doći možda tek krajem ove godine. U inostranstvu to mogu odmah, kazao je ovaj putnik.

Bračni par je želeo da zaštiti svoje zdravlje i vrati negdašnju slobodu kretanja.

– To što ne možemo nigde da putujemo na odmor niti da izađemo na večeru u restoran, nema cenu i to je presudilo – objasnio je ovaj advokat, dodajući da će dva leta do Moskve to promeniti.

Potom je otkrio da je njegova supruga poreklom iz Rusije, ali i to da ih je na aerodromu u Moskvi dočekalo nekoliko ruskih i nemačkih TV ekipa koje su želele da ovekoveče dolazak prvih nemačkih turista na vakcinisanje.

Konačno, sloboda!

Nemačko-ruski bračni par je vakcinu dobio u adaptiranim prostorijama u hotelu, pa nisu morali da idu u neku kliniku. Atmosfera je kažu bila prijatna, vakcinisanje bezbolno. Posle toga su prošetali Moskvom, obišli park kod Kremlja, bili u kupovini i večerali u restoranu. Tvrde da su ponovo osetili dah slobode.

Politička osuda

Samozvani “poznavalac zdravstva”, političar Karl Lauterbah iz redova Socijaldemokratske partije Nemačke, našao je za shodno da osudi ovakva putovanja kao “neetička”, navodeći da ti putnici tokom leta dovode u opasnost i sebe i druge. Pritom napada kupovinu vakcine od strane “onih kojima nije potrebna i koji nisu na redu”, pa pridikuje da pet milijardi ljudi u svetu neće do kraja godine dobiti vakcinu (?!).