Tanjug

Zamenica pomoćnika američkog sekretara za odbranu zadužena za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju Lora Kuper poručila je da ne može da se poredi NATO intervencija 1999. godine sa napadom bez povoda jedne sile na demokratski izabranu vladu.

– To se apsolutno ne može izjednačavati. Ono što sad vidite je da je velika sila odlučila da napadne demokratski izabranu vladu bez ikakvog povoda i pokušava da okupira značajne delove te zemlje, dok bombarduje civilno stanovništvo i ometa isporuku humanitarne pomoći. Aposolutno nije jednako. I sigurna sam da narod Srbije može svojim očima da posmatra narod Ukrajine i da razume sa kakvom se razaranjem suočava i da želi da ga podrži – rekla je Kuper.

Ona je naglasila da je u interesu Srbije da ne bude partner Rusiji.

– I iskreno, nije u interesu Srbije da bude partner sa vojskom koja trpi tako očigledne neuspehe na ratištu, sa tako neverovano niskim moralom, vojska čije vođe ne veruju svojim vojnicima, gde se oprema kvari. Pretpostavila bih da bi Srbija donela najsmisleniju odluku u kontekstu budućih vojnih odnosa i kapaciteta po kojoj je besmisleno imati Rusiju kao dobrog partnera – kazala je Kuper.

Navodi da su SAD i dalje otvorene i nadaju se produbljivanju vojne saradnje sa Srbijom, kao i da je je pozitvno što je Srbija podržala rezoluciju UN protiv Rusije.

– U kontekstu trenutne situacije, svakako smo smatrali da je pozitivan znak jer se Srbija svrstala uz sve zemlje sveta, osim njih pet, kada je reč o rezoluciji Generalne skupštine UN kojom se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu. Znamo da Srbija može da sagleda ovu situaciju uz određeni stepen nepristrasnosti – istakla je zvaničnica Pentagona.

Kuperova ističe da bezbednosnu situaciju na Zapadnom Balkanu prate, kao i da su posvećeni odnosima sa saveznicima u regonu i održavanju jakih partnerstava.

– Uvek pratimo bezbednosnu situaciju na Zapadnom Balkanu i veoma smo posvećeni našim odnosima sa saveznicima u regionu i održavanju jakih partnerstava širom regiona, uključujući Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. To je bio slučaj ranije i sada. Očigledno je da je Rusija u prošlosti pokušavala da se meša i podstiče tenzije u regionu i vidimo da se to nastavlja do danas. Ja sam zadovoljna stepenom do kojeg Sjedinjene Države, i ne samo one, obraćaju pažnju na region. Naši partneri iz Evropske unije su takođe veoma posvećeni tome da se osigura stabilnost – istakla je ona.

8 COMMENTS

  1. Ma ne , sve je izuzetak
    Ako to kaže pentagon ,
    Samoproglašenje tako zvano albansko
    Kosovo takođe je izuzetak koji vi tako formulišete, zbog svojih interesa,
    OSVJESTITE SE VI STE PRAVILI RATOVE, IZ SVOJIH INTERESA
    NIKAD NISTE ODGOVARALI ZA
    VIJETNAM
    IRAK, lažno ste optužili Sadama za hemijsko oružije, OPLJAČKALI STE IRAK NAFTU IM OTIMATE I DAN DANS
    SRBIJU I CRNU GORU
    STE BOMBARDOVALI BEZ ODOBRENJA UN
    TREBA TO DA PLATITE
    AMERIKANCI I NJIHOVI NATO SAVEZNICI
    BOŽE☦️PRAVDE

    • Bravo 👍 Drazo, svaka ti je na mestu, dace Bog kaznice ih, a ako to ne uradi kaznice ih gospod Vladimir 🙏🙏🙏🙏

  2. Ovi su stvarno ozbiljno shvatili, da žive u svojoj realnosti! Najvišemi se sviđa ono “bez ikakvog razloga”!

  3. Neka neko pita doticno Gospodju , zar Srbija nije bila priznata drzava , i zar nije imala demokratski izabranog predsednika , ma kakav da je bio ali je imao legimitet . Kako bi ili treba da se nazove NATO/USA Agresija nego bas AGRESIJA na SRBIJU i kako se inace naziva otimanje KiM koje je definitivno pod Okupacijom nego aneksija od NATO/USA.
    dakle gospodo iz State Departmenta i White Haus-a , vi NEMATE MORALNO PRAVO da Srbiji pridikujete kako i za sta treba da glasa ili na ciju stranu treba da se stavi .

  4. “Vojska sa niskim moralom”?!!!! Pa, kada je ta vojska sa niskim moralom, uzela pod kontrolu teritoriju u Ukrajini veličine Velike Britanije, uništila vojnu industriju Ukrajine, desetkovala vojsku Ukrajine, šta bi onda uradila da kojim slučajem dobije moral? Ovi iz Pentagona ne znaju šta će od muke pa rade ono što jedino i znaju-šire lažne vijesti.

  5. U pravu ste Gospodjo. Ne moze da se poredi. Ukrajina je 8 puta veca od Srbije i ima 8 puta vise stanovnika od Srbije i ratuje sa samo jednom zemljom Rusijom. Srbiju su napali 18 puta veci od nje i sa toliko vojnika koliko Srbija je imala dece ukljucujuci i sve nacionalne manjine. Tacno je gospodjo da se NE MOZE UPOREDITI.

  6. Vreme je da zapad plati za svoja nedela prema drugim drzavama,plasim se samo da ne pocnu nuklearke,bice gusto

  7. White (lying) House i šta hoćete sa time da nam kažete? Da je bilo legalno da ste Srbiju i Crnu Goru bez odobrenja UN napali i civilne objekte širom Srbije uništili i hiljade civila ubili?!
    Nikad i baš nikad vam to nećemo zaboraviti. Vama amerima i svima koji su u tim napadima na našu suverevnu SCG učestvovalovi poručujem: daleko vam lepa kuća. Živela Srbija, živela Rusija, živela Kina i ceo slobodni svet, jel mi smo taj slobodni svet!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here