Tanjug/AP
Karlos Alkaras i Novak Đoković

Mats Vilander nikad nije spadao među najveće navijače Novaka Đokovića, i opet je to potvrdio. Njegov pogled na odnos snaga u svetskom vrhu je drugačiji od većine.

– Karlos Alkaras bi mogao da postane drugi najvažniji teniser u istoriji ovog sporta – rekao je Šveđanin za Eurosport.

Ali, prvi nije srpski as koga mnogi u teniskom svetu smatraju najboljim koji je igrao reketom i lopticama.

– Za mene je Rodžer Federer najvažniji u istoriji – objašnjava Vilander i potom objašnjava svoje viđenje razlike između najboljeg i najvažnijeg.

– Ne verujem da Alkaras može da nadmaši Đokovićev rekord u dužini vladavine na prvom mestu svetske liste, ali ja sada i ne govorim o brojkama i rezultatima. Rodžera smatram najvažnijim kada je u pitanju značaj tenisera za sport, utisak koji izaziva kod navijača.

Šampion po tri Rolan Garosa i Australijan opena, kao i jednog US opena ističe da u 20-godišnjem Špancu vidi ogroman potencijal:

– Karlos sada prolazi isto što je Rodžer prolazio u njegovim godinama. Ljudi od njega očekuju da vide više od pobeđivanja. Njegovi suparnici takođe uživaju u igranju protiv njega. On je zabavan i kada gubi, jer ako ga neko pobedi, to znači da je igrao mnogo bolje. Činjenica da je Federer bio sposoban da ostane tako dugo na vrhu a da se njegovi rivali nisu psihološki plašili od njega, jedan je od razloga zašto ja mislim da je najvažniji teniser svih vremena.

Vilander je uveren da Španac, baš kao i Švajcarac, na teren donosi više od teniske veštine.

– Ovde nije važan ni broj pehara, ni broj pobeda. Karlos može da postane drugi najvažniji teniser u istoriji zahvaljujući celom paketu koji iznosi na teren – podvlači Šveđanin.

– Tu ne mislim da će njegova dugovečnost na broju 1 biti kao Đokovićeva, pa čak ni kao Sinerova. Jednostavno, ne verujem da Alkaras zbog toga igra tenis – dodao je Mats.

Italijan je posle trijumfa u Majamiju prestigao Španca na broju 2.

– Pad sa druge pozicije može da predstavlja olakšanje za Karlosa. On je već osvojio dva grend slema i dokazao svoju vrednost. Dokazao je da može da pobeđuje i na tvrdim podlogama i na travi. Kada jednog dana osvoji Rolan Garos, više nikom neće imati ništa da dokazuje. Tada će se njegova karijera ubrzati i dostići će vrhunac. S obzirom da više nije jedan od dvojice najboljih na svetu, ne verujem da će biti pod pritiskom kao do sada – smatra Vilander.

Alkaras nije bio izvan prva dva mesta ATP liste još od avgusta 2022. Njegov zaostatak za vodećim tandemom nije veliki, tako da će tokom sezone na šljaci imati šanse da se popravi. Siner mu beži samo 65 poena, a Đoković je znatno dalje sa prednošću od 1.080. Alkarasu će napredak u narednim mesecima mnogo otežati činjenica da brani titule u Barseloni, Madridu, na Kvinsu i Vimbldonu.

3 COMMENTS

  1. ВИЛАНДЕР МОЖЕ ДА ОСВОЈИ
    ЈОШ НЕКИ ТУРНИР
    БЛЕЈАЧ ЈЕ ОВАЈ ШВЕЂАНИН
    НЕКА ИДЕ У ШВЕДСКУ ДА ИГРА ТЕНИС
    МЛАТИ ГЛУПОСТИ
    А ЈОШ ГА ПЛАЋАЈУ

  2. Pazi šta lupeta budaletina Vilander:”Federer je najbolji jer izaziva najbolji utisak kod navijača” hahaha. A diskriminacija kojoj je izložen Nole zato što je Srbin nije bitna. E kakvih fukara ima i u sportu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here