Vinjete za autoput i Ibarsku

0

Naplatu putarine u Srbiji za šest do osam meseci mogle bi da zamene vinjete, a razmatra se mogućnost da one budu uvedene i na putevima prvog reda, a ne samo autoputevima, najavila je Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Ideja je da se vinjetama pokriju saobraćajnice prvog reda i to autoputevi od Horgoša na mađarskoj granici do Preševa, odnosno od Beograda do granice s Hrvatskom, te krak autoputa od Niša do Gradine na granici s Bugarskom. Ali, zanimljivo je da bi se u sistemu vinjeta mogle naći i deonice magistralnih puteva Beograd-Lajkovac-Preljina-Požega, kao i put Preljina-Mrčajevci-Kraljevo-Kruševac-Pojate.
– Vinjete bi pre svega služile da se smanje nepodnošljive gužve na naplatnim rampama i da omoguće bolju kontrolu trošenja novca za održavanje puteva. Zato razmatramo da vinjete uvedemo i na puteve prvog reda, a ne samo na autoputevima. Njihova cena bila bi slična onoj u Sloveniji i Mađarskoj. Trenutno radimo opsežnu analizu koja bi trebalo da bude gotova u decembru, što znači da bi vinjete mogle da zažive u Srbiji za šest do osam meseci – rekla je Mihajlovićeva.
Ministarka je objasnila i da bi uvođenje vinjeta, nalepnica kojima se plaća korišćenje puteva, značilo i veća ulaganja u putnu infrastrukturu.
– Država od putarina godišnje prihoduje 150 miliona evra, a sa vinjetama bi ta suma išla i do 300 miliona, što znači veća ulaganja i bolje puteve – kaže Mihajlovićeva.
Prema sadašnjim procenama, cena godišnje vinjete za automobile u Srbiji iznosila bi maksimalno 65 evra, što je jeftinije nego u Mađarskoj ili Sloveniji. Vozači kamiona plaćali bi taksu po pređenom kilometru, a satelit bi pratio njihovo kretanje. Ako se budu sledili primeri iz okruženja, građani će vinjete moći da kupe na skoro svakoj trafici i benzinskoj pumpi.
Glavni koordinator Komiteta za bezbednost saobraćaja Milan Božović kaže da je vinjeta pogodnija za one koji često koriste autoput.
– Osim toga, smanjile bi se gužve na naplatnim rampama i tako uticale na povećanje nivoa bezbednosti saobraćaja. Zamislite vozača koji putuje 1.500 kilometara, a onda pet sati čeka da prođe kroz Srbiju. Da li treba za svakog od njih da strepimo da li će zaspati za volanom – kaže Božović.
Uvođenje vinjeta, međutim, ne bi nužno značilo ukidanje naplatnih rampi jer bi morali da postoje punktovi na kojima bi se kontrolisalo ko ima, a ko nema vinjetu. To nije posao policije već vlasnika puta, u našem slučaju državne kompanije Putevi Srbije.
U zavisnosti od toga da li idu na duži ili kraći put, vozači u evropskim zemljama biraju između dnevne, nedeljne, mesečne i godišnje vinjete.

 

Mađarske markice i u Srbiji
Od 20. maja 2014. vozači koji putuju kroz Mađarsku mogu da plate putarinu za vožnju autoputevima u toj zemlji i na benzinskim stanicama MOL u Srbiji. Vinjete za sve kategorije vozila mogu da se kupe na pet benzinskih stanica od Beograda do graničnog prelaza Horgoš.

Crni bilans
U Srbiji se godišnje dogodi između 40.000 i 50.000 saobraćajnih udesa, a za minule četiri godine poginulo je više od 3.000 ljudi. To našu zemlju svrstava u red onih s najcrnjim bilansima. Pored grešaka vozača, glavni uzrok udesa je loš drum i loša obeleženost puteva. Ove godine je po prvi put podneto 600 prijava protiv putarskih preduzeća u Srbiji jer je nesporno utvrđeno da su njihovi propusti doveli do saobraćajnih nesreća.

TABELA
Mađarska 1 nedelja 1 mesec 1 godina
Automobil 9,7 € 15,6 € 140 €
Slovenija
Automobil 15 € 30 € 110 €

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here