Vinjete za strance samo na auto-putu

0

Ovde potpis

Prema najnovijem dogovoru će Maut (putarina) za strance biti uvedena samo na auto-putevima. Stranci mogu da nabave elektronsku vinjetu na vreme od 10 dana (10 evra), za dva meseca (22 evra) ili duže i to preko interneta ili na benzinskim pumpama.

 

Najviše 130 evra

Cena za godišnje vinjete se određuje prema vrsti putničkog vozila na osnovu kapaciteta i ekoloških performansi vozila. Na 100 kubnih centimetara kapaciteta definisan je plafon od 130 evra. Prema prikazanim tabelama od predložene reforme mogli bi da profitiraju vlasnici malih gradskih automobila, koji će štedeti po neki evro. Oni srednje klase,kojih je i najviše, uglavnom će biti na nuli, dakle porez će se u ukupnom iznosu "prebijati" sa putarinom, a isto važi i za vlasnike "aždaja" sa mnogo konjskih snaga, koji sada godišnje za porez svojih ljubimaca na četiri točka, izdvajaju po 250 evra i više.

Ukoliko neki vozač bude uhvaćen bez predviđene vinjete, kazna iznosi 150 evra, a u ponovljenom slučaju 240 evra.

"Naš cilj je postignut time što vozači iz susednih zemalja neće morati da plaćaju putarinu na saveznim, pokrajinskim i regionalnim putevima", saopštili su šefovi CDU u Severnoj Rajni Vestfaliji Armin Lašet i Julia Klekner iz Rajnald Pfalca.

Ovim su kritičari predloženog rešenja ministra saobraćaja Aleksandra Dobrinta uspeli da nametnu svoju volju, jer su ovaj bavarski političar i njegove kolege iz CSU prvobitno predvideli putarinu za sve važnije puteve u Nemačkoj, piše "Bild".

Dobrint je sada prinuđen na posebnu pravnu konstrukciju kako bi regulativu EU i želje više pokrajinskih vlada i saveza stavio pod jednu kapu.

 

Video kontrola

Umesto vinjete koja se lepi na staklo dolazi elektronska vinjeta. Specijalni video-sistemi na putu registruju na osnovu registarskih tablica da li je putarina plaćena ili nije. Kontrole će se odvijati isključivo na tehnički način i to je već izazvalo gnev zaštitnika ljudskih prava i sloboda jer smatraju da nije u redu da se u elektronskoj bazi podataka evidentiraju podaci svakog vozila i njegovog vlasnika.

Buduća putarina za putnička vozila važiće i za građane susednih država, čime se mali pogranični saobraćaj neće dodatno opterećivati. To znači da stranci koji prelaze granicu preko saveznih puteva i zatim se isključivo voze po njima, neće morati da poseduju vinjetu. Takođe, nemački vozači neće plaćati više, jer su oni oslobođeni ovog nameta plaćanjem poreza za motorno vozilo.

Ministar Dobrint je najavio da će novi koncept putarina razmatrati kabinet u decembru, a zatim usvojiti i Bundestag, a putarine kreću od 2016.godine. U sadašnjoj formi one će doneti manje prihoda nego što je prvobitno planirano, a takođe će biti niži troškovi kontrole, jer će stranci samo na auto-putevima morati da nalepe važeću vinjetu. Računa se da će se na ovaj način ostvariti prihod od 700 miliona evra godišnje od stranih vozača, da bi, posle odbijanja troškova za sistemske troškove i kontrolu od oko 200 miliona, ostalo pola milijardi za investiranje u saobraćajnu infrastrukturu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here