Tanjug
Najdžel Kenedi

Britanski violinista Najdžel Kenedi održao je sinoć prvi od dva planirana koncerta pred prepunom salom Kolarčeve zadužbine, u okviru 55. izdanja festivala BEMUS.

Na istom mestu večeras, Kenedi će sa drugim koncertom zatvoriti 55. Beogradske muzičke svečanosti – BEMUS.

“Evo mene opet kod vas nakon pet godina. Uvek mi je velika čast i privilegija da sam večeras sa vama, divnom publikom, i sjajnim orkestrom”, poručio je Kenedi beogradskoj publici.

“Zajedno ćemo se lepo provoditi na koncertu uz Johana Sebastijana Baha, koji inače, samo da vas obavesti, uopšte nije umro. Naprotiv, veoma je živ sve vreme”, duhovito je ocenio Najdžel Kenedi i započeo program.

Čuveni umetnik na violini, istaknut i kao kompozitor, uz srpsku orkestar “Virtuozi” predstavio je repertoar na kome su dela nemačkog kompozitora Johana Sebastijana Baha (1685-1750), iz doba baroka.

Na sve to, kako je nedavno Kenedi izjavio za Tanjug, odlučio se da ubaci i sopstvene kompozicije, da bude siguran da možda publici ne bude previše dva sata koncerta samo Baha.

Najdžel Kenedi je sinoć svirao četiri kompozicije od Baha: “Koncert za violinu br. 1 u a molu, BWV 1041”, “Koncert za violinu br. 2 u E duru, BWV 1042”, “Koncert za dve violine u de molu, BWV 1043” i “Koncert za violinu i obou u ce molu, BWV 1060R”.

Kako je i najavio Kenedi, red je došao na njegovo delo “Fallen Forest”.

“Sada ćemo malo napraviti pauzu od Baha i predstaviti mog drugog po redu omiljenog kompozitora, jedan divan, sjajan, izvanredan tip, a ime mu je – Najdžel Kenedi”, rekao je britanski muzičar.

U drugom činu, Kenedi je izveo svoju kompoziciju “Melody in the Wind” u potpunosti na klaviru, vrlo skromno i nenametljivo, u levom uglu pozornice, solo, bez učešća orkestra ili uz violinu.

Na koncertu su se izdvojile i dve mlade umetnice – Aleksandra Kinđić (20) na oboi i Una Stanić (26) na violini kao solistkinje uz Kenedija na Bahovim kompozicijama.

Umetnik iz Velike Britanije, rodom iz Brajtona, Najdžel Kenedi na bis je izveo, na veliko iznenađenje, makedonsku narodnu pesmu “Jovano, Jovanke” uz gromoglasni aplauz.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here