Virus novog gripa mutirao?

0

Devetočlani tim je uzorke virusa novog gripa poslao na analizu u Međunarodni centar za virusologiju u Londonu, budući da SZO pretpostavlja da je većina smrtnih slučajeva u ovoj istočnoevropskoj zemlji prouzrokovana tim virusom.

Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko izjavio je da stručnjaci strahuju da istovremeno postojanje tri tipa virusa gripa u zemlji "može da dovede do pojave još agresivnijeg novog virusa".

"Treba da se odgovori na još mnoga pitanja. Epidemija u Ukrajini možda ukazuje na to kako ovaj virus može da se ponaša u severnoj hemisferi u zimskom periodu, naročito u zdravstvenim okolnostima koje su tipične za istočnu Evropu", navedeno je u saopštenu SZO.

Prema poslednjim izveštajima, od respiratornih oboljenja u Ukrajini obolelo je ukupno 478.450 osoba, uglavnom na zapadu zemlje, ali je novih slučajeva sve više i u prestonici Kijevu, koja se nalazi u centralnom delu zemlje.

"Skaj njuz" ističe da EU blisko sarađuje sa zdravstvenim stručnjacima u Ukrajini i da je nekoliko država članica već izrazilo spremost da ovoj zemlji pruži logističku i medicinsku pomoć u borbi protiv epidemije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here