Đ. Janković
Poštuje se i čuva tradicija: Zajedničko lilanje u porti hrama

Kao što je običaj, uoči Petrovdana Crkvena opština staroloznička je u porti ovoga hrama organizovala 12. zajedničko lilanje koje je ponovo okupilo veliki broj dece, mladih i njihovih roditelja. Pre nego što su upaljene lile u amfiteatru su nastupili KUD “Karadžić” i jedan guslar, a kada je naišao prvi nagoveštaj mraka upaljena je vatra i krenulo je masovno paljenje lila.

Bilo je u porti bukvalno svih generacija, od beba u kolicima, do po neke bake ili deke koji su doveli unuke pa iskoristili priliku da im pokažu kako se to radi i bar malo se podsete svog detinjstva. Mnoštva buktinja se vijorilo kroz mrak, na sve strane su letele varnica, deca su širom otvorenih očiju gledala u razigrani plamen na vrhu drvenog štapa. Oni veštiji su brzo vrteli lile praveći vatrene krugove, a roditelji budno motrili da sve prođe bez problema. Ovoga puta je Crkvena opština staroloznička podelila oko 200 lila, a noć uoči praznika lilalo se širom lozničkog kraja. Gorele su vatre i lile na seoskim raskršćima, poljanama, po gradskim parkovima, gde god je bilo to moguće.

Lilanje je običaj koji se zadržao u ovom delu Srbije, a lile napravljene od mlade kore divlje trešnje, ili breze koja se umetne na vrhu zasečenog štapa od vrbovog ili leskovog drveta, pale se noć uoči Petrovdana. One podsećaju na vreme kada su hrišćani bili vezivani na stubove i poliveni smolom paljeni, a veruje se da im je uloga i da teraju zle sile i čuvaju ljude, domaćinstva, životinje i useve.

Kora divlje trešnje: Podeljeno je 200 lila

Festival

Ovaj običaj poštuje se dugo u lozničkom kraju, a od pre nekoliko godina u vreme lilanja Loznica ima i festival LilaLO koji uz mnoštvom različitih programa organizuje Turistička organizacija grada. Ove godine festival je počeo 8. jula i završen je na Petrovdan.