Kako prenosi “Gardijan”, više od 6.500 migranata je preminulo tokom priprema za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

Prema podacima koje iznose analitičari ovog lista, u proseku je 12 radnika umiralo na nedeljnom nivou od trenutka kada je Katar dobio pravo da bude organizator najvećeg fudbalskog takmičenja.

Do sada je potvrđeno čak 5.927 smrtnih slučajeva iz četiri zemlje – Indija, Bangladeš, Nepal i Šri Lanka. Vlada Pakistana u Kataru je dodatno prijavila broj od 824 nastradala radnika u prethodnih 10 godina.

Broj preminulih još uvek ne može biti tačno utvrđen jer Kenija i Filipini, koji takođe šalju veliki broj radnika u Katar zarad realizacije Svetskog prvenstva, nisu izneli podatke o broju preminulih državljana.

Najveći broj smrtnih slučajeva vezan je za Indiju, koja je prijavila više od 2700 u periodu od prethodnih 10 godina.

Ožalošćena porodica Madu Bolapalija, jednog od nastradalih, još je šokirana činjenicom da je glava porodice naprasno pronađena mrtva. Madu je imao 43 godine i prema rečima njegovog sina nije bio bolestan niti je ikad imao zdravstvene probleme.

Vlada Katara je isplatila porodici Bolapali sumu od 1.120 dolara zbog ovog slučaja.

Gardijan takođe navodi i činjenicu da je u najvećoj meri u pitanju “prirodna smrt”, oko 80% Indijaca, iako su radnici pretežno u sličnoj starosnoj dobi kao Madu.

Najmlađa žrtva je mladić iz Nepala, Ghal Sing Rej, koji je imao 20 godina. On je sebi oduzeo život samo nedelju dana nakon dolaska u Katar, porodica još nije utvrdila razloge njegovog samoubistva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here