EPA-EFE/DARREN ENGLAND AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
Premijer Albaneze najavio olakšice i za ljude s najnižim primanjima

Ulaganje u zdravstvo i jačanje državnog Mediker sistema bili su u središtu dnevnog reda poslednje ovogodišnje sednice Nacionalnog kabineta, koji se sastao prošle srede u Kanberi.

Savezni premijer Entoni Albaneze i lideri australijskih država i teritorija složili su se da u narednom periodu treba izdvojiti 1,2 milijarde dolara u osnaživanje Medikera, kako bi se smanjio trenutni izuzetno veliki pritisak na državne bolnice širom Australije.

Naime, Albaneze je najavio da će se ova sredstava, između ostalog, koristiti za dalju podršku primarnoj zdravstvenoj nezi i klinikama za hitnu medicinsku negu. Takođe, deo novca biće usmeren ka starijim građanima, kako bi manji broj njih bio priman u bolnice, odnosno kako bi ranije mogli da budu otpuštani u slučaju hospitalizacije.

Kao deo najavljene zdravstvene reforme, Komonvelt je pristao da finansira i sprovodi preporuke u vezi sa zdravljem koje je donela Nezavisna revizija regulatornih postavki zdravstvenih radnika u državama i teritorijama.

Nacionalni kabinet je odobrio povećanje doprinosa u okviru Nacionalnog sporazuma za reformu zdravstva na 45 odsto u periodu od maksimalno 10 godina, počevši od 1. jula 2025. godine, s ciljem da se do 2030. postigne 42,5 odsto.

Takođe, dogovorene su i promene u okviru Nacionalnog programa za invalidsko osiguranje (NDIS), kako bi se poboljšala usluga i pružila podrška licima s invaliditetom, a da se istovremeno amortizuje eskalacija opterećenja koje NDIS sistem vrši na države i teritorije usled povećanja potražnje za uslugama.

Finansiranje će biti dogovoreno kroz nove savezne sporazume o finansiranju, a dodatni troškovi će biti podeljeni 50-50 između savezne i državnih vlada.

– Ovaj dogovor pokazuje stalnu posvećenost vlade NDIS-u. Kroz dalje diskusije sa osobama s invaliditetom nastavićemo da zajednički donosimo pozitivne promene koje su potrebne ljudima koji se oslanjaju na NDIS – rekao je Albaneze.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here