Tanjug

Broj obolelih od korona virusa u Srbiji raste, zbog čega je zakazana hitna sednica Kriznog štaba na kojoj će biti razmatrane nove mere i dok stručnjaci raspravljaju o trećoj dozi vakcine za određene kategorije, beleži se i blagi rast interesovanja građana za vakcinaciju.

U Srbiji je do juče registrovano 720.353 potvrđenih slučajeva kovida-19, od početka epidemije preminulo je 7.105 osoba, a do sada je testirano 4.623.680 ljudi navelo je Ministarstvo zdravlja.

Srbija ima dovoljne količine svih vakcina, ali broj vakcinisanih građana još nije preskočio 50 odsto, zbog čega je stiglo upozorenje Mirsada Đerleka, državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja da je epidemijska situacija kompleksna i da za mesec dana može biti zabrinjavajuća.

On je u izjavi beogradskim medijima, istakao da je vrlo rizično nevakcinisan čekati delta soj i jesen i istakao da svi mogu da se jave i prime treću dozu.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon ocenio da je epidemiološka situacija pogoršana i da će se i dalje pogoršavati, pa očekuje da će tokom nedelje broj novozaraženih na dnevnom nivou pređe broj od 300 zaraženih.

Upozorio je da će u narednom periodu sigurno doći i do četvorocifrenog broja novozaraženih na dnevnom nivou, da je sada hospitalizovano oko 300 osoba, ali da ne očekuje pritisak na zdravstveni sistem kao što je bio kada je u bolnicama širom Srbije bilo više od 9.000 hospitalizovanih.