Vitamin D čuva imuni sistem

0

 

Danski tim, kojim je rukovodio Karsten Gajsler, iz Odeljenja za međunarodno zdravlje, imunologiju i mikrobiologiju Univerziteta Kopenhagen, je utvrdio da T ćelije, takozvane "ćelije ubice" u imunom sitemu, koje predstavljaju odbranu od infekcija, zavise od vitamina D.

 

Ukoliko ovog vitamina nema dovoljno u krvi, T ćelije ostaju uspavane, potpuno "nesvesne" opasnosti koja preti organizmu.

 

Kada su T ćelije izložene nekom patogenu iz spoljne sredine, one izbaciju neku vrstu signalnog uređaja, "antene", poznatog pod nazivom receptor vitamina D, kojim tragaju za tim vitaminom.

 

Ukoliko vitamina nema dovoljno u krvi, T ćelije neće ni početi da se mobilišu za borbu, utvrdio je danski tim.

 

Već je dugo poznato da je vitamin D bitan za apsorpciju kalcijuma, kao i da postoji veza između koncentracije ovog vitamina u krvi i rizika od raka ili multiple skleroze.

 

Međutim, nije bilo poznato da vitamin D praktično predstavlja aktivator imunog sistema.

 

Najveći deo vitamina D nastaje u telu kao prirodni nusproizvod izlaganja kože sunčevoj svetlosti. Ovaj vitamin se može naći i u ulju riblje jetre, jajima i masnoj ribi, kao što je losos, haringa i skuša. Vitamin D može i da se uzima u sintetičkom obliku, kao dodatak ishrani.

 

Gotovo polovina čovečanstva nema dovoljno vitamina D u krvi, a naučnici upozoravaju da se taj problem pogoršava, budući da ljudi provode sve više vremena u zatvorenom prostoru.

 

Gajsler napominje da otkriće njegovog tima može da dovede do novih načina borbe protiv infektivnih bolesti i globalnih epidemija, a moglo bi da se pokaže vrlo korisnin i za razvoj novih vakcina kao i za suzbijanje antiimunih reakcija tela i odbacivanja presađenih organa.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here