EPA

Vlada Katara je danas najavila sprovođenje sporazuma o primirju između Izraela i Hamasa koji će doneti četvorodnevnu obustavu borbi, navodeći da će za jedan dan objaviti kada će tačno stupiti na snagu primirje tokom kojeg će 50 talaca Hamasa biti fazno oslobađano u zamenu za oslobađanje 150 Palestinaca koje u zatvorima drži Izrael.

U saopštenju se navodi da će oslobođeni sa obe strane biti žene i deca, a očekuje se i veći priliv humanitarne pomoći opkoljenoj Gazi, prenosi AP.

Sjedinjene Države i Egipat su takođe bili uključeni u pregovore o zaustavljanju oružanih borbi i oslobađanju oko 240 talaca koje drže Hamas i drugi militantne frakcije u Gazi.

Oslobađanje talaca počeće otprilike 24 sata nakon što dogovor odobre sve strane, rekao je danas visoki zvaničnik Bele kuće koji je pod uslovom anonimnosti razgovarao o ovim osetljivim pitanjima.

U međuvremenu predsednik SAD Džozef Bajden u utorak je pozdravio dogovor Izraela i Hamasa i oslobađanje zarobljenih talaca.

Prema Bajdenovim rečima, dogovor bi trebalo da doprinese i povratku većeg broja američkih taoca, prenosi Rojters.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je postignuti dogovor rezultat neumorne diplomatije i neprekidnih napora stejt departmenta i vlade SAD.

– Cenim vođstvo i stalno partnerstvo Egipta i Katara u ovom poslu – poručio je Blinken u saopštenju Stejt departmenta.

I zvanična Moskva pozdravlja dogovor postignut između Izraela i palestinskog radikalnog pokreta Hamas o četvorodnevnoj humanitarnoj pauzi.

– Moskva pozdravlja četvorodnevni sporazum o prekidu vatre između Izraela i Hamasa, nešto na šta Rusija poziva od izbijanja sukoba – rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova za TAS S i posebno pohvalila napore Katara da se globalni poziv na deeskalaciju primeni u praksi.

Oglasila se i palestinska militanta grupa Hamas i potvrdila da je posle višednevnih teških i složenih pregovora postignut dogovor “o humanitarnom primirju (privremenom prekidu vatre) na period od četiri dana”.

U saopštenju Hamasa se navodi da je dogovor postignut zahvaljujući upornosti i naporima Katara i Egipta, prenela je RIA Novosti.

“Dogovoren je prekid vatre sa obe strane, prekid svih vojnih operacija okupatorske vojske u svim oblastima Pojasa Gaze, kao i obustava kretanja vojne opreme okupatorske vojske u Pojasu Gaze”, navodi se u saopštenju Hamasa.

Precizira se da sporazum predviđa isporuku stotina kamiona goriva, humanitarne i medicinske pomoći u sva područja Pojasa Gaze na severu i jugu, bez izuzetka.

Hamas je zapretio da će, uprkos sporazumu o privremenom primirju sa Izraelom, njegove oružane formacije ostati u punoj borbenoj gotovosti da bi zaštitili palestinski narod i suprotstavili se izraelskoj okupaciji.

U saopštenju u kojem se potvrđuje postizanje dogovora o prekidu vatre, kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua nije pominjao oslobađanje palestinskih zatvorenika ili povećanu humanitarnu pomoć.

“Vlada Izraela je posvećena vraćanju svih talaca kući. Vlada je sinoć odobrila nacrt prve faze u postizanju ovog cilja”, navodi se u saopštenju kancelarije, prenosi AP.

Američka agencija navodi da je uoči glasanja u izraelskom kabinetu, koje je usledilo nakon šestočasovne rasprave, Netanjahu rekao da će se rat protiv Hamasa nastaviti nakon isteka primirja.

– Mi smo u ratu i nastavićemo rat. Nastavićemo rat sve dok ne postignemo sve naše ciljeve – rekao je izraelski premijer.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here