Vlada Srbije spremna za MMF

0

Vlada Srbije će delegaciji MMF-a predočiti predlog budžeta za 2010. godinu sa planiranim smanjenjem javne potrošnje – na čemu ta finansijska institucija insistira kako bi Srbiji odobrila aranžman.

 

Ukoliko obe revizije kreditnog aranžmana budu uspešno završene, Srbija će moći od MMF-a da povuče drugu i treću tranšu kredita, u ukupnom iznosu od oko 1,4 milijarde evra, uz već uzetih 788 miliona evra.

 

Platforma Vlade Srbije u pregovorima s MMF-om biće da se smanji deficit budžeta sa 4,5 odsto BDP-a u 2009. na četiri odsto u 2010. godini, pri čemu ne bi povećavala poreze i PDV, ali bi istovremeno racionalizovala javnu potrošnju i sma

njila budžetske izdatke.

 

Jedan od predloga koji će biti predočen Misiji MMF-a biće i mogućnost da se izjednače godine života žena i muškaraca potrebnih za odlazak u penziju.

 

Prethodni pregovori o drugoj reviziji aranžmana s MMF-om, krajem avgusta ove godine, nisu uspešno završeni jer je od Vlade Srbije MMF tražio da se započnu reforme penzionog, zdravstvenog i obrazovnog sistema i da se smanji javna potrošnja, istovremeno prihvatajući da deficit u budžetu bude 4,5 odsto BDP-a do kraja ove godine.

 

Misija MMF tada je tražila povećanje PDV-a, ali je Vlada Srbije pružila uveravanje da budžetski deficit može da pokrije iz drugih, realnih, izvora, a ne povećanjem poreza.

 

U Narodnoj banci Srbije u četvrtak su počeli tehnički razgovori sa članovima misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o prikupljanju podataka i sagledavanju tekućih makroekonomskih, platnobilansnih i monetarnih kretanja.

U okviru nastavka druge revizije programa stend-baj aranžmana, započete u septembru, 26. oktobra biće održan plenarni sastanak kojim će početi zvanični pregovori misije MMF-a i delagacije Vlade Srbije i NBS, navedeno je u saopštenju.

 

Dugalić očekuje pozitivan ishod pregovora

 

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić izrazio je uverenje da će predstojeći pregovori sa MMF-om biti povoljno završeni po Srbiju i ocenio da bi to mnoglo značajno da doprinese privrednom oporavku naše zemlje u narednoj godini.

Dugalić je kazao da će tokom pregovora Misije MMF-a i Vlade Srbije biti pronađeno kompromisno rešenje na osnovu zahteva vlade da se ne povećavaju porezi, ali će naša zemlja morati da prihvati neke obaveze, pogotovo u pogledu smanjenja javne potrošnje.

On je istakao da pozitivna ocena druge i treće revizije stend-baj aranžmana neće automatski značiti povećanje kreditnog rejtinga Srbije, koji trenutno iznosi BB minus, jer to zavisi i od drugih faktora, istovremeno upozoravajući da bi neuspeh u pregovorima mogao da dovede do pada kreditnog rejtinga Srbije.

Dugalić smatra da bi pozitivna ocena MMF-a, kao i neke druge podsticajne mere vlade mogle značajno da doprinesu oporavku srpske privrede u narednoj godini.

Odgovarajući na pitanje novinara da li bi trebalo pristati na zahtev MMF-a da se ukinu podsticaji za likvidnost privrede jer bi to značilo intervencionizam države, Dugalić je rekao da to znači da krediti predstavljaju ventil za rast, ne samo bankarske i kreditne aktivnosti, već i opravak privrede.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here