Lična arhiva
Vladika Siluan

Ove nedelje Srpska pravoslavna crkva obeležava Vaskrsenje Hristovo. Tim povodom, svečanu poruku vernicima uputio je Njegovo preosveštenstvo Episkop Mitropolije australijsko-novozelandske gospodin Siluan. Vladika je u ekskluzivnom razgovoru za SBS radio na srpskom jeziku pozvao sve Srbe širom sveta, a naročito u Australiji, da se za Vaskrs izmire i prevaziđu sve nesporazume, kako bismo kao narod jedinstveni krenuli ka svetloj budućnosti!

– Poželeo bih svima da u miru, ljubavi i slozi, u međusobnom praštanju i izmirenju, kako kažu stihire vaskršnje, da se izmirimo Vaskrsom. To pogotovo važi za nas na Petom kontinentu, da prevaziđemo sve naše međusobice, da se istinski kao narod nađemo jedni s drugima u Hristu, u njegovoj Svetoj Crkvi, koja je nama data preko Svetog Save, da se nađemo u jednom zagrljaju i da jedinstveni kao narod krenemo napred, s novim projektima od kojih će napredovati naša zajednica i od kojih možemo da očekujemo svetlu budućnost. Isto tako, želim svima pojedinačno da osete toplinu Hristovog Vaskrsenja kao jednog duhovnog proleća, da osetimo njegovu radost i da znamo da smo mi kao bića prizvana za besmrtni i večni život, ne samo dušom nego i telom. U tome je tajna Vaskrsenja, da je čovek psihofizički sav, i dušom i telom, prizvan za život večni i neprolazni, za život u zagrljaju s Bogom, u njegovom smislu i u njegovoj istini – poručio je episkop Siluan.

Vladika Siluan podsetio je i na nedavno okupljanje srpske pravoslavne omladine u manastiru pokraj Kanbere.

– Imali smo lep događaj u Manastiru Sveti Sava-Novi Kalenić. Posle redovnog sastanka sveštenstva, održan je i trodnevni Sabor pravoslavne omladine na kojem su prisustvovali mladi iz mnogih parohija širom Australije. Sabor je urodio izuzetnim plodovima, a sve je kulminiralo skupštinom organizacije SOYA na kojoj je izabrano novo rukovodstvo. Tog dana se osetila velika motivacija i entuzijazam mladih da se učini što više na polju misije i prosvete među mladima, što je bio i glavni razlog za sazivanje Sabora. Naša namera je da se vaspostavi i reorganizuje SOYA koja postoji kao krovna organizacija naše omladine na ovim prostorima i da se, osim ovih veoma vrednih događaja koje već imamo u Australiji, stavi fokus na događaje koji treba da promovišu kulturu i lepotu naše tradicije, ne samo u našoj već i u široj zajednici. Da se svi ozbiljnije posvetimo onom što oplemenjuje našu kulturu i daje joj lepotu, a to je upravo naša vera. Videlo se da je omladina i sama osetila tu potrebu i rekla da će dati sebe da se mladi širom parohija što bolje upoznaju sa svojom verom i tradicijom. Nadamo se da je to nagoveštaj rađanja jednog proleća u radu s mladim ljudima.

Episkop Siluan je istakao da je tokom posta primećen veći broj naših ljudi na bogosluženjima širom Mitropolije nego ranije.

– U ovoj Strasnoj sedmici trudimo se da sva naša duhovna čula što više otvorimo ka ovom događaju koji je zapravo transformisao način na koji razmišljamo o našem životu kao ljudi. Samo stradanje, umiranje i vaskrsenje Hristovo je, kako kaže otac Justin, najveća revolucija u ljudskom rodu. Tako da je veoma važno da čovek kroz ova bogosluženja ne samo oseti, već i svaki put iznova doživi sve ono što se dešava na bogosluženjima i pretvori to u svoje lično preobraženje i vaskrsenje. Da svako iznova doživi i preživi ono što se zbivalo i ono što se s nama treba zbiti. Hristos jeste bogočovek, onaj koji je primio ljudsku prirodu i sve ono što je on kao Bog u ljudskoj prirodi prošao, taj put rađanja, stradanja, umiranja i vaskrsenja je put koji i mi prolazimo u duhovnom smislu, kroz krštenje koje je umiranje za stari život i rađanje za novi život u Hristu. I kroz naš život u crkvi, kroz pričešće, miropomazanje, pokajanje i sve svete tajne mi prolazimo taj put do našeg opšteg vaskrsenja koje ispovedamo u simbolu vere. Ovim bih pozdravio sve naše verne sa najradosnijm pozdravom koji u sebi sabira svu lepotu onoga što ispovedamo kao Crkva, a to je da je Hristos vaskrsao. Hristos Vaskrse – poručio je Vladika Siluan na kraju obraćanja srpskoj zajednici putem SBS radija.

Gost iz Amerike

Njegovo preosveštenstvo je podsetilo na velikoposna bogosluženja i druge aktivnosti koje su obeležile Vaskršnji post.

– U ovom postu smo imali mnogo sadržaja. Osim redovnih bogosluženja širom Mitropolije, imali smo i duhovna predavanja u svim namesništvima. Takođe, imali smo i dragog gosta, oca Pitera Hirsa, doktora teologije iz Amerike koji je rektor jedne Pravoslavne škole. Njegova prava vrednost je što je on duhovnik, a u isto vreme i akademik, čovek koji je spojio brojanicu sa naukom. On je održao veliki broj predavanja u našim namesništvima tokom ovog časnog posta. 

Period molitve

U razgovoru sa Biljanom Ristić, urednicom Programa na srpskom jeziku SBS radija, vladika Siluan je govorio o časnom postu i o sedmici koja je prethodila Vaskrsu, a koja se naziva Strasnom sedmicom u kojoj se obeležavaju događaji pred umiranje i vaskrsenje Isusa Hrista.

– Period časnog posta je intezivan period molitve i priprema za vaskrsenje Hristovo. Ono što je specifično za našu Pravoslavnu crkvu su četiri nedelje pripreme za sam post, kao i duhovno putovanje nas vernih od Misira i Egipta duhovnog, gde se čovek nalazi u ropstvu, u svojim slabostima, strastima, u svojoj paloj prirodi. Na tom putu, kroz veliki post se čistimo, obnavljamo, vraćamo Bogu i samim tim istinskom sebi. Na taj način se priremamo, pored molitve i posta, našim pokajanjem, životom u Hristu, za praznik nad praznicima, za duhovno proleće. Da se poslužimo metaforom Starog zaveta, s tim se završava naš hod od Misira, kroz pustinju ovog života, ka obećanoj zemlji, Vaskrsenju Hristovom i vaspostavljenju čoveka u svoj pravi poredak – istakao je episkop Siluan.

Izvor:
Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here