H. M. Vujičić
USTOLIČENJA ĆE BITI: Patrijarh Porfirije

Nekadašnji kosovski političar, a sada advokat, Azem Vlasi poručio je patrijarhu srpskom Porfiriju da tradicionalna ceremonija uvođenja u tron u Pećkoj Patrijaršiji ne bude obavljena na Kosovu, već u Hramu Svetog Save u Beogradu. Sagovornici “Vesti” tvrde da je ovo otvorena pretnja i da će ceremonija ustoličenja u Pećkoj patrijaršiji umnogome podsećati na nemile scene prilikom nedavnog ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju.

Živojin Rakočević, predsednik UNS i dugogodišnji novinar iz Gračanice ističe da je Vlasijeva poruka “opasna ideja sa nesagledivim posledicama”.

– To je direktni poziv ekstremistima da prave haos. Komunistički ideolozi i titoisti na prostoru bivše Jugoslavije veoma uspešno uspostavljaju kontakte i pružaju teorijsku podlogu za delovanje najradikalnijih nacionalističkih grupa. To Vlasijevo oglašavanje je poziv na zlo, jer on zna da će ta njegova “teorija” pasti na plodno tlo jer nema institucija, nema osnovnih sloboda, previše je gladnih i nesrećnih – upozorava Rakočević i navodi da Vlasi nije “podsetio” da Srbi prethodnih 20 godina žive u potpunoj diskriminaciji, oduzetih prava i sa zabranom povratka na svoja ognjišta.

Azem Vlasi

Ljuban Karan, stručnjak iz oblasti bezbednosti, nema dileme da su ove pretnje “odjek” napada na SPC u Crnoj Gori.

– Kako to uvek biva, odjeke svakog napada na srpstvo i SPC zvaničnici prištinske vlasti lažne države Kosovo, pa i oni samozvani koji imaju uticaja na Albance na KiM, nastoje da iskoriste i prevedu u svoju aktuelnu praksu napada na sve što je srpsko. Vlasi u svom podmuklom i perfidnom stilu podstiče kosmetske Albance da postupe isto kao što su postupile proustaške komite na Cetinju – ističe Karan.

Vlasi je, inače, za Kosovo onlajn ocenio da je “Srpska pravoslavna crkva instrument vlasti u Srbiji, o čemu svedoče i poslednja dešavanja u Crnoj Gori”, gde je, kako kaže, “od ustoličenja mitropolita Joanikija umesto verske ceremonije napravljen politički događaj”.

– S obzirom na političku ulogu koju igra SPC bolje bi bilo da se ta ceremonija obavi u hramu Svetog Save u Beogradu nego na Kosovu, kao što je bilo mnogo bolje da se ceremonija ustoličenja mitropolita Joanikija obavila u hramu u Podgorici nego na Cetinju. Dakle, nema razloga da bude zabrane od strane kosovske vlasti, ali to će podstaći i podići tenzije, a nikakvu pomiriteljsku ulogu neće imati – kazao je Azem Vlasi i rekao da bi “uloga crkve trebalo da bude pomiriteljska, a ne da svađa ljude”.

Komentarišući Vlasijev istup, Živojin Rakočević kaže da u Peći živi samo jedna Srpkinja i jedino će ta starica dočekati patrijarha Porfirija.

– Ona je sva njegova pastva u gradu Peći. Ona je njegova pravoslavna vaseljena i siguran sam da će joj posvetiti punu pažnju, kao što bi posvetio hiljadama onih koji bi trebalo da ga dočekaju u Peći, a proterani su, nestali su ili su ubijeni. Pećka patrijaršija je majka srpskih crkava, ona je srpski Sen Deni i iluzorno je razmišljati da se patrijarhu Porfiriju može uskratiti put među njegove svete prethodnike. Jer nigde ih više nema okupljenih na jednom mestu – naglasio je Rakočević.

VLASI PRIZIVA NA ZLO: Živojin Rakočević

Duga tradicija

Uvođenje u tron u Pećkoj patrijaršiji je tradicija od 1346. godine kada je srpski arhiepiskop uzdignut u rang patrijarha. Sve do 1463. godine ovo je u kontinuitetu bilo sedište srpskih patrijaraha, a zatim od 1557. kada je Mehmed paša Sokolović izmolio da se ponovo uspostavi rad Pećke patrijaršije. Ona je ponovo ukinuta 1766. kada je prešla u jurisdikciju Ohridske arhiepiskopije, a uspostavljena je 1920. godine. U SPC ne postoji vremenski okvir kada bi patrijarh trebalo da se u Pećkoj patrijaršiji uvede u tron. Tako je patrijarh German, koji je na to mesto izabran 13. septembra 1958, ustoličen u Pećkoj patrijaršiji tek 29. maja 1960. Patrijarh srpski Pavle izabran je 1. decembra 1990, a ustoličen je u Pećkoj patrijaršiji 22. maja 1994. Najbrže je ustoličen patrijarh srpski Irinej, koji je izabran 22. januara 2010, a već 3. oktobra te godine i ustoličen u Pećkoj patrijaršiji.

Nepotrebne tenzije

Za istoričara i dobrog poznavaoca crkvenih prilika Aleksandra Rakovića, Vlasijeva pretnja je “obična glupost” koja je reakcija na događaje u Crnoj Gori.

– Bez sumnje, za sve srbomrsce događaji u Crnoj Gori su bili dramatično iskustvo, odnosno veliki poraz antisrpske i politike usmerene protiv SPC. Do ceremonije ustoličenja patrijarha u Pećkoj patrijaršiji u svakom slučaju će doći onda kada prilike to budu dozvolile. Ovakve pretnje nemaju nikakvog efekta sem nepotrebnog podizanja tenzija. Uveren sam da će i tamošnji organi, a pre svega međunarodna mirovna misija, KFOR, morati da obezbede da ta ceremonija prođe u najboljem mogućem redu i bez tenzija – ističe Raković.